De brug over het Eindhovensch Kanaal is aan vervanging toe. (Foto: Corinna Romanesco)
De brug over het Eindhovensch Kanaal is aan vervanging toe. (Foto: Corinna Romanesco)

Grote zorgen over bereikbaarheid Mierlo

Algemeen 700 keer gelezen

MIERLO – Er zijn grote zorgen over de geplande renovatie van de brug over het Eindhovensch Kanaal. Het werk gaat zeker een half jaar duren en dat zal voor de nodige overlast zorgen. Gemeente en politiek vrezen dat Mierlo vanuit Helmond maandenlang nauwelijks te bereiken is.

De brug van de Geldropseweg over het kanaal, gebouwd in 1937, is een vervanging toe. “De brug gaat het een keer begeven. De veiligheid van de brug is ook wel een ding”, schetste wethouder Hans van de Laar onlangs tijdens de gemeenteraadsvergadering. De brug verbindt Helmond en Geldrop-Mierlo met elkaar. “Omdat het dagelijks om veel verkeer gaat verwachten we dat er lange files ontstaan rondom onze gemeente en dat Mierlo vanuit Helmond moeilijk te bereiken wordt”, stelt de gemeente. Het is ook geen klus die binnen afzienbare tijd geklaard kan worden. De werkzaamheden starten op 3 juni en gaan zeker een half jaar duren. Al die tijd is de Geldropseweg afgesloten voor al het verkeer.

‘De brug gaat het een keer begeven, veiligheid van de brug is ook een ding’

Dat is voor de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo eigenlijk onacceptabel. Probleem is wel dat de gemeente Helmond eigenaar is van de brug, Geldrop-Mierlo kan weinig doen aan de plannen. In de gemeenteraad zijn er zorgen over de bereikbaarheid en over de gepande omleidingsroutes. Kunnen de hulpdiensten nog wel op tijd rijden en hoe gaat het met buslijn 24 die van Mierlo naar Helmond rijdt?
De busverbinding is een groot punt van zorg volgens wethouder Van de Laar. “Buslijn 24 moet wel blijven rijden.” Daar moet nog verder over gesproken worden. Als de bus straks zeven maanden een andere route rijdt is het volgens Van de Laar nog maar de vraag over de ‘oude’ route daarna weer terugkomt. “Behoud van die buslijn is ook wel een issue.”
De politieke partijen in Geldrop-Mierlo zouden graag zien dat het werk sneller klaar is. Dat zou kunnen als er ook ‘s avonds en in het weekend aan de brug over de Geldropseweg gewerkt wordt. Alleen: dit zorgt voor hogere kosten en dat geld heeft Helmond niet.
Bestuurders en ambtenaren van Geldrop-Mierlo en Helmond hebben ‘intensief contact’ over de plannen. “We gaan ervoor zorgdragen dat de bus altijd via Mierlo naar Helmond kan rijden en retour. Bovendien zoeken we mogelijkheden om het lokale verkeer tussen Helmond en Mierlo en vice versa een route te geven. Deze gesprekken zijn positief en de ernst van de problematiek wordt gedeeld. Samen gaan we proberen om ook de kern Mierlo bereikbaar te houden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant