Afbeelding

Ondernemers in beeld: 24 woonzorgappartementen van ODAzorg in de voormalige Sint Jozefkerk

Algemeen 1.666 keer gelezen

GELDROP – In de voormalige Sint Jozefkerk worden momenteel 24 woonzorgappartementen gerealiseerd voor ouderen met een indicatie Wet Langdurige Zorg. ODAzorg is in het gat gesprongen tussen verantwoord thuis wonen en opname in een verpleeghuis voor ouderen met (psychogeriatrische) problemen. Het doel: mensen zo lang als mogelijk mee laten doen in een leefomgeving waarin zij zich prettig voelen.

ODAzorg is al langere tijd actief als thuiszorgorganisatie in Schijndel en Sint-Oedenrode. Na het realiseren van woonzorgappartementen in het klooster van De Zusters van Liefde van Schijndel hebben zij dit plan voor Geldrop ook opgevat. “Ouderen moeten tegenwoordig steeds langer thuis blijven wonen en zijn vaak aangewezen op hulp van mantelzorgers,” vertelt directeur Henk Gloudemans. “Wij hebben gekozen voor een geclusterde woonvorm waar mensen hun zelfstandigheid en privéruimte zoveel mogelijk behouden, maar waar zij wel de zorg en ondersteuning krijgen die nodig is.”
Momenteel is de verbouwing van de voormalige Sint Jozefkerk in volle gang. De verwachting is dat het pand medio juni wordt opgeleverd. Vanaf augustus zouden de eerste bewoners dan hun intrek kunnen nemen in de woonzorgappartementen. Bijzonder is dat het betaalbare appartementen zijn die voor een groot deel onder de grens voor huurtoeslag vallen. Medewerkers van ODAzorg komen bij de bewoners aan huis voor verpleging, verzorging en begeleiding bij alledaagse activiteiten, maar er is ook dagbesteding op de locatie. “Bewoners kiezen zelf of ze daaraan mee willen doen. Ze blijven zo lang als het kan eigen baas. Wij vinden het belangrijk om de wens van de bewoners voorop te stellen,” aldus Gloudemans.
Met dit woonzorgcomplex ontzorgt ODAzorg ook mantelzorgers. “In onze geclusterde woonvorm is zorg altijd nabij. Van ’s ochtends vroeg tot elf uur ’s avonds is er actieve zorg aanwezig en onze medewerkers zijn 24 uur per dag bereikbaar. Als er iets is, is er met de slaapdienst ook ’s nachts binnen enkele minuten hulp. Onze ouderen hebben zo een veilige woonomgeving maar behouden toch hun zelfstandigheid.” Overigens wordt wel met de mantelzorgers afgestemd welke zorg zij zelf willen blijven doen en waar ondersteuning bij gewenst is.
“We worden in Geldrop al heel warm ontvangen. Alle betrokken partijen denken mee en zien ook de noodzaak van de zorg die wij bieden.” ODAzorg gaat onder meer de samenwerking aan met LEV-groep en de inpandige fysiopraktijk JVDI. “Zo willen we bijvoorbeeld kijken of we een ontmoetingsplek kunnen worden waar ook mensen uit de buurt welkom zijn. Daarvoor gaan we een mooi programma ontwikkelen, wanneer de eerste bewoners goed geland zijn.”
De woonzorgappartementen zijn geschikt voor één persoon en worden gestoffeerd opgeleverd, inclusief keukentje. Inwoners mogen hun eigen meubels meenemen. Via de dagbesteding kunnen de bewoners ook gebruik maken van de maaltijdservice en desgewenst worden ze betrokken bij de bereiding. “We willen mensen het gevoel geven dat ze nog steeds van nut zijn en de gemeenschapszin versterken door hulp aan elkaar te stimuleren.” Wie interesse heeft of meer informatie wil, kan terecht bij SeniorenPunt in Eindhoven. Je kunt ze bereiken via info@seniorenpunt.nl of 040 – 220 22 02 (keuzemenu optie 2). SeniorenPunt verzorgt de voorselectie en het wachtlijstbeheer. Wanneer de bouw (bijna) voltooid is, zullen er nog infomiddagen en inloopdagen georganiseerd worden. Zie ook www.ODAzorg.nl voor meer informatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant