Afval staat soms dagenlang te wachten om opgehaald te worden. (Foto: Micle de Greef)
Afval staat soms dagenlang te wachten om opgehaald te worden. (Foto: Micle de Greef)

Overlast afval zorgt voor ergernis

Algemeen 552 keer gelezen

GELDROP- Afval niet in, maar naast containers. Zakken voor pbd die dagenlang aan een lantaarnpaal hangen. De overlast van afval zorgt voor groeiende ergernis. “Ik vind het heel triest en ben erover aan het nadenken om te gaan verhuizen.” 

Dat er nogal wat afval rondzwerft is overduidelijk. Maak een rondje door een deel van het dorp en je ziet het. Daarbij gaat het zeker niet alleen over afval in bosjes en langs de kant van de weg. Een toenemende ergernis van mensen is het oud papier dat dagenlang langs de kant van de weg staat. Nog meer storen we ons aan de zakken voor plastic en drankkartonnen. “Als ze ‘s morgens hebben opgehaald, hangen er ‘s middags al weer nieuwe zakken aan de ringen”, maakt een inwoonster van Geldrop duidelijk. 

Vuilnisplaats

Op een rondje door Braakhuizen komen we van alles tegen. Een bewoonster van het Sint Jozefplein zegt dat er soms nog veel meer ligt. Ze woont er dertig jaar en ziet de situatie verslechteren. “Ik schaam mij als ervoor als er familie op bezoek komt. Het lijkt wel of ik op een vuilnisplaats woon.”

‘Sommige mensen geven er niets om. Als ze het maar kwijt zijn’

Het is ophaaldag van plastic, blik en drinkpakken. ‘s Morgens vroeg staan er tientallen zakken klaar om opgehaald te worden. De ringen op de lantaarnpalen hangen vol en veel zakken staan langs de straat. “Vaak hangen de eerste zakken er al weer op dag dat ze opgehaald zijn. Volgens mij letten mensen helemaal niet meer op en gooien ze de zak gewoon neer als ie vol is”, denkt een man. Dat niet iedereen het even nauw neemt met de ophaaldagen blijkt dezelfde dag al. Iemand heeft een doos oud papier op de stoep gezet, terwijl het nog bijna een week duurt voordat dit opgehaald wordt.

Blauwe kliko

Een oplossing lijkt niet eenvoudig. “Sommige mensen geven er echt helemaal niets om. Als ze het maar kwijt zijn.” Afvalinzamelaar Cure wil het aantal klachten verminderen. Volgens Cure, dat afval inzamelt in Geldrop-Mierlo, Eindhoven en Valkenswaard, zou het helpen als inwoners papier en plastic niet meer ‘los’ hoeven aan te bieden. Een plan is om over te gaan tot het invoeren van blauwe kliko’s voor de inzameling van oud papier. In Eindhoven doen ze dat al langer en vorige maand kondigde Valkenswaard aan over te gaan op de blauwe kliko.
Op www.middenstandsbelangen.nl een fotoreportage van het afvalprobleem.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant