Burgemeester Van Bree bekijkt de kandidatenlijsten. (Foto: Micle de Greef)
Burgemeester Van Bree bekijkt de kandidatenlijsten. (Foto: Micle de Greef)

‘Weten mensen wel waar de provincie voor staat?’

Algemeen 776 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – Stikstof, busvervoer, nieuwe woningbouwlocaties. Belangrijke zaken waar de provincie een belangrijke rol in speelt. En dus ook belangrijke redenen om te gaan stemmen op 15 maart. “Het gaat om vraagstukken die de mensen kunnen raken in het dagelijkse leven”, geeft burgemeester Jos van Bree aan.

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Dit keer voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Echt leven doen de verkiezingen nog niet en dat baart burgemeester Van Bree zorgen. “Mensen hebben een beeld bij de gemeente en de landelijke verkiezingen. De provincie is een onbekende tussenlaag. En onbekend maakt onbemind.”

Provincie aan zet
Van Bree wil samen met Willemien Soetens, projectleider verkiezingen in Geldrop-Mierlo, proberen mensen te overtuigen hun stem te laten horen. “Weten mensen wel voldoende waar de provincie voor staat?”, vraagt Van Bree zich hardop af. Natuurbeheer, busvervoer, stikstof, het provinciale wegennet. Allemaal op het bordje van de provincie. Als het gaat om stikstof is de provincie aan zet. De keuzes die gemaakt worden hebben invloed op de agrarische sector, de natuur en nieuwe woningbouwlocaties. En dus ook gevolgen voor de gemeente waarin mensen wonen.

Droge voeten
“Mensen hebben niet in beeld dat de provincie bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor de aanbesteding van busvervoer”, zegt Van Bree. Dat onbekende geldt in nog grotere mate voor het waterschap. “Die zorgen voor kwalitatief waterbeheer, eigenlijk zorgen die ervoor dat we droge voeten hebben en houden.” Die waterschapsverkiezingen zijn in Geldrop-Mierlo een extra grote kluif voor Soetens. “We hebben hier te maken met twee waterschappen. In Geldrop De Dommel en in Mierlo De Dommel en Aa en Maas. De grens van het waterschap loopt dwars door Mierlo. Organisatorisch gaat het bij ons eigenlijk om drie verkiezingen.” Soetens weet nog een reden om te gaan stemmen. “De vraagstukken die op tafel liggen hebben ook gevolgen voor onze kinderen. Willen we onze aardbol heel houden dan moeten we goed over onze keuzes nadenken.” 

Geen stemadvies
Een stemadvies geven doen de burgemeester en de projectleider, uiteraard, niet. Daar zijn verkiezingsprogramma’s en stemwijzers voor. Wel benadrukken ze allebei het belang om je stem niet verloren te laten gaan. Geldrop-Mierlo doet veel moeite om stemmen makkelijk te maken voor iedereen die 15 maart een vakje in mag kleuren. “We willen dat iedereen kan gaan stemmen”, legt Soetens uit. Op drie locaties komt er een mobiel stembureau, er zijn kandidatenlijsten in braille beschikbaar en voor mensen die anders echt niet kunnen gaan stemmen kan de gemeente vervoer regelen.
Op het gemeentehuis is 15 maart een prokkelduo. Dat betekent dat iemand met een lichte beperking is gekoppeld aan een lid van het stembureau. “Die persoon draait, binnen de mogelijkheden, mee als volwaardig lid van het stembureau”, legt Soetens uit. Jos van Bree: “We willen heel erg graag een inclusieve gemeente zijn. Daar passen zaken als prokkelduo, aanbieden vervoersvoorziening voor blinden/slechtzienden, mobiele stembureaus voor ouderen bij.”

Stemmen tellen
De twee hopen op een goede opkomst. En wie actiever een bijdrage wil leveren kan zich melden bij de gemeente. “We hebben nog behoefte aan stemmentellers. Zowel individuelen als verenigingen kunnen zich daarvoor aanmelden.” Stemmentellers krijgen een vergoeding van veertig euro, ze moeten naast het stemmen ook een online training volgen van ongeveer een uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant