Over gieren als de rode wouw en andere aaseters gaat de presentatie. (Foto: Han Bouwmeester)
Over gieren als de rode wouw en andere aaseters gaat de presentatie. (Foto: Han Bouwmeester)

Ruimte voor aaseters

Algemeen 258 keer gelezen

GELDROP - Een pleidooi voor de terugkeer van grote dode dieren in de natuur houdt Bart Beekers van ARK Natuurontwikkeling woensdag 7 december bij IVN Geldrop.

Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Een dood dier vervult de functie van een druk bezocht restaurant. Honderden dieren schuiven er aan de dis: grote zoals de raaf, vos, das en het zwijn, maar ook kleiner grut zoals aaskevers, vliegen en kledingmotjes.
De dood van het ene dier betekent het (over)leven voor een ander. Aan de hand van filmpjes en foto’s vertelt Bart Beekers uitgebreid over de aasetergemeenschap en afbraakprocessen.
Natuurorganisaties willen de terugkeer van grote dode dieren in de natuur mogelijk maken. Ze laten liggen is nog vrij ongebruikelijk in Nederland maar er waait zoetjesaan een nieuwe wind. Dode dieren worden vaak geassocieerd met stank en besmettelijke ziekten. Dat laatste geldt ook voor de opruimers van dode dieren: de aaseters. Die zijn echter heel nuttig en werken ingenieus samen in de voedselketen.
Belangstellenden zijn woensdagmiddag 7 december welkom in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 14 uur, afsluiting om 16 uur. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant