Juf Karin in de klas met een paar van 'haar' kleuters.
Juf Karin in de klas met een paar van 'haar' kleuters.

Juf Karin staat 45 jaar voor de klas

Algemeen 382 keer gelezen

‘Mijn hart ligt echt bij de ukkies’

GELDROP-MIERLO – Een grote verrassing maandagochtend voor juf Karin. De school en de klas versierd, overal ballonnen. Juf Karin werd op basisschool ’t Schrijverke in Mierlo flink in het zonnetje gezet. De Geldropse werkt 45 jaar als lerares.

door Martin de Bruijne

Karin van de Assum is 65 en staat 45 jaar voor de klas. Ze heeft les gegeven aan alle groepen. “Van de jongste kleuters tot en met de afscheidsmusical van groep acht”, vertelt Karin in ‘haar’ klaslokaal. Het lokaal van de jongste kleuters is altijd al vrolijk ingericht, vandaag is het extra feestelijk met een hoop ballonnen. “Mijn hart ligt echt bij de ukkies”, vertelt juf Karin over haar leerlingen. “Destijds heb ik ook bewust gekozen voor de opleiding tot kleuterleidster.”

Onafgebroken

Dat is inmiddels lang geleden. Karin van de Assum werkt 45 jaar onafgebroken als leraar in het basisonderwijs. Ze heeft altijd fulltime gewerkt en is al lang werkzaam op ’t Schrijverke. 

‘Het is heel mooi om kinderen verder te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling’

Karin werkt sinds 1 augustus 1984 op ’t Schrijverke, twee jaar na stichting van de school. “Ik heb inmiddels in drie gebouwen van ’t Schrijverke gewerkt.” Voordat ze in Mierlo ging werken stond ze onder meer in Maarsenbroek voor de klas. Karin werkt al zo lang in het onderwijs dat ze nu regelmatig kinderen van oud-leerlingen in de klas heeft. Natuurlijk zijn er veel veranderingen geweest in het onderwijs, maar de basis is volgens Van de Assum nog hetzelfde.

Laten wennen

Juf Karin geeft nog altijd met veel plezier en enthousiasme les. “Het is nog steeds leuk. Zeker het werken met de kinderen en dat is toch waar het om draait. De kleintjes die voor het eerst naar school gaan, komen bij juf Karin in de klas.
“Het is heel mooi om kinderen die op school binnenkomen te laten wennen en een veilig gevoel te geven”, vertelt ze over haar huidige groep.

Kinderen willen spelen

“Een kleuter is gewoon een kleuter. Spel blijft heel belangrijk voor kinderen, dat is niet anders geworden. Kinderen willen spelen en naar verhaaltjes luisteren. Het is heel mooi om kinderen verder te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling.”
Karin is 65 jaar en gaat na dit schooljaar met pensioen. De alleenstaande moeder van twee volwassen kinderen woont in Geldrop en heeft een lat-relatie.

Uit de krant

Uit de krant