In Renny's Dieren Gedichten Boek een hele serie bijzondere dieren.
In Renny's Dieren Gedichten Boek een hele serie bijzondere dieren.

Hoofdrol voor Willem de Walrus en Toke de Tijger

Algemeen 383 keer gelezen

GELDROP – Chris de Goudvis, Roosje Bolleboosje en Dorus de Dromedaris. Bijzondere dieren die een hoofdrol spelen in het Dieren Gedichten Boek van Renny de Bruyn. De Geldroppenaar schreef het boek in eerste instantie voor zijn kinderen en kleinkinderen, het is nu ook te koop.

door Martin de Bruijne

“Het leek me hartstikke leuk om dit te schrijven voor al mijn kinderen, kleinkinderen, schoonkinderen en bonuskinderen”, vertelt De Bruyn. Hij schreef eerder medische boeken, spreukenboekjes en een boek over het fenomeen van de voetbalkeeper. 

Persoonlijk gedicht

En hij schreef al eerder wat gedichten met dieren in de hoofdrol. Zo ontstond het idee om een dierengedicht te maken voor alle kinderen en kleinkinderen. 

‘Jij bent zwart en ik het vlekken, daarom laten mensen en dieren ons verrekken’

“Voor ieder van hen wilde ik een persoonlijk gedicht schrijven. Het dier in het gedicht past qua karakter bij de persoon.” In het boek maken we kennis met tientallen dieren en dus ook de kinderen, bonuskinderen, schoonkinderen en kleinkinderen van Renny. “En mijn liefste Toke.” In totaal staan er 32 gedichten met tekening in Renny’s Dieren Gedichten Boek. Een gedicht over John de kameleon die zich heel makkelijk aan kan passen. Over Joep de Roek die in de bomen bij de fabriek van peperkoek woont. En Charlotte de Giraffe die leefde in Zuid-Afrika en nog gemaild had met Nelson Mandela. “Jij bent zwart en ik heb vlekken, daarom laten mensen en dieren ons verrekken”, heeft Charlotte de Giraffe volgens de schrijver ooit tegen Nelson gezegd.

Ko en Kus Konijn

Sommige gedichten gaan niet direct over kinderen of kleinkinderen van Renny. Het gedicht van Ko en Kus Konijn bijvoorbeeld, dat gaat over twee konijnen die een nestje willen bouwen in een boom. Renny: “Ik kon mijn fantasie de vrije loop laten en er op deze manier invulling aan geven. Ik heb heel veel plezier beleefd aan het schrijven. Heerlijk om zo om te kunnen gaan met speelsheid in de taal.” Het resulteerde in een serie vrolijke en fantasierijke gedichten, leuk om te lezen en om voor te lezen.
Hij nodigde zijn kinderen, kleinkinderen en bonuskinderen uit om een tekening te maken bij het gedicht. “Daar hebben ze allemaal enorm hun best op gedaan.” Dat alles resulteerde in Renny’s Dieren Gedichten Boek. “Het was een persoonlijk project als cadeau voor alle kinderen.”

‘Ik heb heel veel plezier beleefd aan het schrijven. Heerlijk om zo om te kunnen gaan met speelsheid in de taal’

De Bruyn merkt op dat meer mensen belangstelling toonden voor de dierengedichten. Als opa mocht hij tijdens de Kinderboekenweek de gedichten voorlezen op de basisscholen van de kleinkinderen. Op social media verschenen flarden van het boek. “De mensen vonden het allemaal hartstikke leuk”, geeft Renny aan.
De persoonlijke gedichten blijken veel mensen aan te spreken en dus kwam er een boek. Angela van Gerven verzorgde de vormgeving. De gedichten en de bijbehorende tekeningen staan in het Dieren Gedichten Boek.

Renny’s Dieren Gedichten Boek is te bestellen via praktijk@rennydebruyn.nl en verkrijgbaar bij Boekhandel Van Grinsven in Geldrop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant