Onderhoud is behoud van de natuur langs het Eindhovens kanaal. (Foto: Harrie van der Sanden)
Onderhoud is behoud van de natuur langs het Eindhovens kanaal. (Foto: Harrie van der Sanden)

Onderhoud struiken Kanaal

Algemeen 349 keer gelezen

MIERLO - Langs het Eindhovense kanaal, dat van Eindhoven naar Helmond loopt, worden momenteel aan beide zijden onderhoudswerkzaamheden gepleegd. De werkzaamheden duren waarschijnlijk nog tot eind december. 

Naast dat de ingrepen nodig zijn voor verkeersveiligheid, is het doel ook om meer variatie in de begroeiing te bevorderen en zo de biodiversiteit te ondersteunen.
De werkzaamheden bestaan uit het dunnen, snoeien en verwijderen van dode bomen. Dunnen houdt in dat bomen of struiken selectief verwijderd worden, bijvoorbeeld de snelle groeiers of dominante soorten. Zo krijgen hun buurbomen of struiken meer ruimte en licht om te groeien.

Heesters gaan zich zo verjongen en blijven langer mooi en gezond

Door dunnen van het bosplantsoen kunnen de meest waardevolle bomen en struiken zich goed ontwikkelen, en wordt variatie bevorderd. Wat op zijn beurt weer zorgt voor verrijking van de biodiversiteit.

Ontwikkeling van kruiden

Om dezelfde redenen wordt er ook gesnoeid. Heesters gaan zich zo verjongen en blijven langer mooi en gezond. Omdat door dunnen en snoeien meer licht kan doordringen tot de bodem, stimuleert het ook weer de ontwikkeling van kruiden.
Bij het onderhoud van het bosplantsoen wordt steeds een gedeelte aangepakt. Op die manier blijven er altijd dichtbegroeide plekken over waar dieren kunnen schuilen.

Vleermuizen en egels

De gemeente Eindhoven houdt rekening met aanwezige beschermde dier- en plantensoorten, zoals vleermuizen, egels en orchideeën. Uitgangspunt bij alle werkzaamheden zijn de Wet Natuurbescherming en de gedragscode bestendig groenbeheer.
Een verdere actie ter ondersteuning van de ecologische waarde van het gebied, is dat het dode (snoei)hout op de locatie blijft. Waar mogelijk blijven afgestorven takken aan de bomen zitten, en snoeihout wordt omgevormd tot takkenrillen, of blijft los liggen in het plantsoen.

Dood hout

Al dit hout brengt verdere variatie aan in structuur en ‘biotoop’. Dood hout betekent leven voor veel soorten schimmels, kevers, spinnen, insecten. Het eindbeeld van bosplantsoen is een samengestelde groenstructuur met beplanting van bomen, heesters, en een kruidenlaag met zowel eenjarige als vaste planten. Het is gevarieerd in plantensoort en grote, niet één soort heeft de overhand.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant