De grijze afvalcontainer wordt straks nog maar een keer per maand opgehaald. (Foto: Micle de Greef)
De grijze afvalcontainer wordt straks nog maar een keer per maand opgehaald. (Foto: Micle de Greef) Venema Media

Op weg naar minder restafval

Algemeen 165 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – De hoeveelheid restafval die inwoners aanbieden flink verminderen. De gemeente Geldrop-Mierlo wil de komende jaren stappen zetten om het huishoudelijk restafval terug te brengen naar maximaal vijf procent. Een van de acties hiervoor is het minder vaak ophalen van de grijze kliko. De gemeenteraad ziet het wel zitten.

door Martin de Bruijne

Inwoners van Geldrop-Mierlo stimuleren om hun afval beter te scheiden. Dat is een belangrijk onderdeel van het afval- en grondstoffenplan voor de jaren 2022-2025. Er is nog veel te winnen. In een eerder opgestelde nota duurzaamheid stond de ambitie om in 2020 nog slechts vijf procent huishoudelijk afval te produceren. Dat doel is niet gehaald, de ambitie is in het nieuwe afvalplan bijgesteld. In 2023 moet er per inwoner maximaal honderd kilo restafval per jaar zijn. In de jaren daarna moet dat verder dalen naar dertig kilo. 

Brug te ver

Een landelijk afvalplan heeft als doel maximaal dertig kilo restafval in 2025. “Voor ons is deze stap nog een brug te ver”, geeft het gemeentebestuur aan. De gemeente wil de komende jaren wel flinke stappen zetten. Het restafval bijvoorbeeld nog maar een keer per vier weken ophalen, in plaats van om de week zoals nu. “Door de service op de ongewenste stroom restafval terug te brengen geven we het scheiden van grondstoffen een impuls.”
Uit onderzoek van de gemeente blijkt overigens dat slechts zeven procent van de inwoners de afvalcontainer iedere twee weken aan de straat zet. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de mensen tevreden zijn over het systeem: inwoners geven de afvalinzameling gemiddeld een 7,5.
De nieuwe ophaalfrequentie gaat volgend jaar maart in. Minder vaak kliko’s ophalen kan de gemeente ruim 160 duizend euro per jaar opleveren. Aan de andere kant gaan de inkomsten omlaag omdat inwoners elke keer dat ze de kliko laten legen daarvoor betalen.

‘Ik kan me niet voorstellen dat we geld over zouden houden’

De gemeenteraad heeft het afvalplan maandag besproken. Meerdere partijen zien graag dat het geld dat overblijft terug gaat naar de inwoners. “Het is niet rechtvaardig dat het serviceniveau naar beneden gaat maar de tarieven blijven stijgen”, stellen VVD, DGG en Samen in een wijzigingsvoorstel. Volgens wethouder Rob van Otterdijk is het geld nodig voor uitvoering van het nieuwe beleid, bijvoorbeeld voor het aannemen van afvalcoaches en voorlichting. “Ik kan me niet voorstellen dat we het geld over zouden houden”, zei Van Otterdijk tijdens de raadsvergadering. De raad besluit bij de begrotingsbehandeling volgende maand over de afvaltarieven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant