Mriya is een professionele dansgroep die in traditionele klederdracht een optreden verzorgt.
Mriya is een professionele dansgroep die in traditionele klederdracht een optreden verzorgt.

Oekraïens muzikaal festival voor een goed doel

Algemeen 1.163 keer gelezen

GELDROP - Op zondag 13 november staat in de Weeffabriek een Oekraïens muzikaal festival geprogrammeerd. Het thema is HOOP. Hoop op vrede en een mooie toekomst voor Oekraïne. Niet minder dan zeven groepen en solisten van Oekraïense komaf verlenen er hun medewerking aan.

Met het muzikaal festival kunnen Nederlanders kennis maken met de Oekraïense cultuur. Toegang tot het festival is gratis, wel is er na afloop een collecte. Met het muzikaal festival Hoop wil de organisatie geld inzamelen voor de aanschaf van een ziekenauto voor de regio Poltava.

Allerminst veilig

Oekraïne verkeert sinds 24 februari in oorlog met Rusland. Los van strijd in de Oostelijke regio, heeft het land veel te lijden van bombardementen.

‘We concentreren ons op het mooie land. Maak deze middag kennis met de Oekraïne’

Poltava ligt achter de linies, maar het is er allerminst veilig. Gewonden van de strijd en van bombardementen worden er medisch verzorgd. Een adequate inzet van ziekenauto’s is noodzakelijk en er is een tekort aan. Na het concert wordt gecollecteerd voor een bijdrage voor de aanschaf ervan. Er is al ruim vijfduizend euro opgehaald, maar er is meer nodig (https://www.doneeractie.nl/ambulance-voor-oekra-239-ne/-68066).
De volgorde van de optredens staat nog niet vast. Deelnemers aan het muzikaal festival worden zowel het Nederlands als in het Oekraïens geïntroduceerd. Stichting Cultuur aan de Dommel tekent voor de organisatie van Hoop. “Waar mogelijk wordt met beeldmateriaal iets meer verteld over de streek waar de deelnemers vandaan komen of waarnaar hun bijdrage verwijst. We laten de oorlog daarom voor wat die is en concentreren ons op het mooie land. Maak deze middag kennis met de Oekraïne”, geeft de organiserende stichting aan.
Er is een gevarieerd programma, het muzikaal festival begint om 14.30 uur.

Traditionele kleding

De verschillende optredens worden verzorgd door: Ptakha met haar koor. Ze treden op in traditionele kleding en met video op het scherm. Klassiek accordeonist Oleg Lysenko speelt werk van een Oekraïense componist. Mariya Holodkova, moderne dans. Mariya is een zestienjarig meisje uit Marioepol, Oekraïne. De band Gasten met (zang) Stanislav, (gitaar) Dmytro, (drums) Egor. De bandleden kenden elkaar niet voordat ze naar Nederland kwamen.
Oksana Kikavska-Davydova. Met haar bandura, een traditioneel Oekraïens muziekinstrument, en haar mooie stemgeluid stond ze al op vele podia. Nu is ze beluisteren op podia in de regio. Ze wil zo op haar eigen wijze mensen bedanken.
Mariia Ruduman is een meisje uit Oekraïne dat momenteel in Mierlo woont. Zij gaat zingen en begeleidt zichzelf op gitaar. Ook is er een optreden van dansgroep MRIYA , een professionele dansgroep die in traditionele klederdracht een optreden verzorgt.

Reserveer een plaats

De belangstelling voor dit concert is groot. De organisatie, Stichting Cultuur aan de Dommel, wil niemand teleurstellen. Reserveer daarom tijdig een zitplaats. Stuur daarvoor een mailtje aan Paul Couturier (p.couturier.cadd@gmail.com) en geef aan hoeveel stoelen u wilt reserveren.
Meer informatie is te vinden op https://cultuuraandedommelgeldrop.com/oekraiense-middag-thema-hoop/. Muzikaal festival Hoop is zondag 13 november vanaf 14.30 uur in de Weeffabriek aan de Molenstraat in Geldrop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant