Rani van Lierop, Lieke Munters en Jesse Kooij zijn actief bij de scouting.
Rani van Lierop, Lieke Munters en Jesse Kooij zijn actief bij de scouting.

Jonge vrijwilligers actief bij Scouting Heeze

Algemeen 109 keer gelezen

HEEZE - In Heeze, Leende en Sterksel zijn zo’n vierduizend vrijwilligers van alle leeftijden met plezier aan het werk. Wie zijn die mensen eigenlijk? De Vrijwilligerscentrale sprak met drie jonge vrijwilligers van Scouting St. Nicasius Heeze.

Rani van Lierop (18 jaar), Lieke Munters (18 jaar) en Jesse Kooij (19 jaar). Alledrie jong en al aardig wat Jaren betrokken bij de scouting.
Jesse: “ik ben gewoon ontzettend graag hier, je maakt vrienden, je doet iets zinnigs, ik ben werkelijk oprecht met hart en ziel betrokken bij de Scouting.”

Ik weet zeker dat mijn ervaring hier helpt in een professionele werkkring

Een van de hoogtepunten is kamp. “Dat is gewoon een feest dat ik niet wil missen. Dat zijn nou echt de mooie dingen van hier vrijwilliger zijn. Ik werk normaal in de horeca waar ik binnenkort ook een leuke carrièresprong maak. Ik weet zeker dat mijn ervaring hier helpt in een professionele werkkring. En dat is dus mooi meegenomen.”
Rani en Lieke kennen elkaar al heel lang. Ze startten bij de welpen toen ze zeven jaar oud waren. De meiden waren zo enthousiast over de toenmalige leiding dat ze zelfs beloofden om later, als ze groot waren, ook staflid te worden.

Vrienden maken

“Het begon als een grapje maar we hebben serieus toen al onze handtekening gezet omdat we het echt, maar dan ook echt van plan waren. En dat is dus ook gebeurd.”
Spijt hebben ze nooit gehad. “Nee hoor, het wordt alleen maar leuker, je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid. Je leert de kinderen beter kennen. En het allerbelangrijkste is, je maakt vrienden, het voelt hier als één familie. En we zien elkaar ook buiten de Scouting om. Bijna iedereen is bijvoorbeeld actief bij de Brabantse Dag. Daar zien we elkaar ook. We zijn gewoon een heel fijn team.” Er gebeuren mooie dingen bij de scouting. Rani: “Ik heb hier mijn vriend ontmoet.” De jongeren voelen zich gewaardeerd. “We stoppen er best veel vrije tijd in maar zo voelt dat niet. We studeren of we werken er allemaal bij. We zijn hier omdat we het zelf willen, de aandacht en de complimenten van de leiding doen je natuurlijk wel heel goed.”
Jesse: “ik schilderde als extraatje de kozijnen en kreeg een mooie fles wijn. Niet nodig maar toch fijn dat er aan wordt gedacht.”

Waardering

Ook Rani en Lieke komen niets tekort. “We doen dit op de eerste plaats omdat we het zelf willen, je groeit er als vanzelf in en uiteindelijk krijg je de meeste waardering van de kinderen, daar doe je het tenslotte voor. De scouting is heel belangrijk voor ons en wij zijn net zo belangrijk voor de scouting.”

We stoppen er best veel vrije tijd in maar zo voelt dat niet

De jonge vrijwilligers vertellen verder: “we bedenken hier echt niet alleen spelletjes hoor, dat wordt wel eens gedacht. We zijn vooral verantwoordelijk voor leuke en leerzame bijeenkomsten. En dat afgestemd op de verschillende leeftijdsniveaus.” 

Hoogtepunt deze zomer is het feestelijke kamp in België vanwege het zeventigjarige bestaan.
“We kijken ernaar uit om onze leden een onvergetelijke week te bezorgen, al kost het veel tijd en energie maar we doen het met veel plezier en enthousiasme”, aldus Ward Gijsberts, voorzitter van de Scouting.

Uit de krant

Uit de krant