De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo vergadert op 'het plein' in het gemeentehuis.
De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo vergadert op 'het plein' in het gemeentehuis.

In Geldrop-Mierlo zijn zeker zetels te verdienen

Algemeen 231 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – Twee zetels zijn er te verdienen in Geldrop-Mierlo bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het aantal inwoners van de gemeente ligt boven de veertigduizend en dat betekent dat de gemeenteraad naar 27 zetels gaat. Nu zijn dat er nog 25.

door Martin de Bruijne

Over twee maanden zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. De meeste politieke partijen in Geldrop-Mierlo hebben hun kandidatenlijst inmiddels gepresenteerd. Uiterlijk 31 januari moet de lijst met kandidaten ingeleverd zijn. Voor zover bekend doen er acht partijen mee, dezelfde als vier jaar geleden.

Wethouder weg

Er komen dus zeker twee gemeenteraadsleden bij. De vraag is hoeveel nieuwe gezichten er straks in de gemeenteraad zijn. Zeker is dat wethouder Rob van Otterdijk niet beschikbaar is voor een nieuwe periode in het college, de andere wethouders willen wel graag verder.
Bij de politieke partijen staan vooral de huidige raadsleden hoog op de lijst. Het CDA heeft nu vijf zetels. De fractie zal er na de verkiezingen anders uitzien. Van de huidige raadsleden keert Mark Claasen niet terug, net als Miel Somers. Claasen is overigens nog wel lijstduwer. Het CDA presenteert een lijst met 38 kandidaten.
DGG heeft ook vijf zetels, maar haalde bij de verkiezingen in 2018 minder stemmen dan het CDA. De huidige raadsleden staan weer op de lijst. Wethouder Peter Looijmans staat op plek twee, kersvers burgercommissielid Ingemar Lubbers is derde. Oud wethouder Willem Berkers is min of meer traditioneel lijstduwer.
De VVD heeft nu vier zetels. Zeker is dat Thomas Schouten niet herkiesbaar is. Hij staat ook niet op de lijst. De overige raadsleden staan op de eerste drie plaatsen.

Weinig vernieuwing

Bij DPM, drie zetels, weinig vernieuwing als we kijken naar de gepresenteerde kandidatenlijst. Net als bij de vorige verkiezingen is Hans van de Laar lijsttrekker en wethouderskandidaat. De huidige raadsleden staan op plek twee, drie en vier. Op de lijst maar liefst 44 kandidaten.
GroenLinks heeft nu drie zetels. Bij de partij wel de nodige verschuivingen in vergelijking met vier jaar geleden. Lijsttrekker toen was Rob van Otterdijk. Hij werd benoemd tot wethouder en stapte in september 2020 uit de partij. Hij kon als niet partijgebonden wethouder aanblijven, maar is niet beschikbaar voor een nieuwe periode. Niek Engbers was fractievoorzitter, maar heeft aangegeven niet door te willen gaan als raadslid. Hij staat overigens nog wel op de lijst. Dat geldt niet voor Eliane Bourassin die na deze periode afscheid neemt. Huidig fractievoorzitter Paul Kuijken is lijsttrekker.

Wethouder kandidaat

Bij D66 op het eerste oog weinig verrassingen. Ton van Happen is opnieuw lijsttrekker, raadslid Rita Bemelmans staat tweede op de lijst. Opvallend is dat Liesbeth Sjouw kandidaat is. Zij is nu wethouder in de gemeente Eersel.
Dan Samen. Daar was Miranda Verdouw lijsttrekker en een tijd fractievoorzitter. Die taak nam Maurits Habraken over, maar inmiddels is Verdouw weer fractievoorzitter. Habraken keert niet terug. Samen heeft de lijst nog niet officieel bekendgemaakt. Miranda Verdouw is lijsttrekker. Daan Jansen staat op plek twee.
De PvdA heeft een zetel. Richard van de Burgt is opnieuw lijsttrekker. Hij is ook wethouderskandidaat van PvdA. En hij heeft al aangegeven niet terug te willen keren als gemeenteraadslid. Mocht de PvdA geen wethouderspost krijgen dan neemt Gerloes van Nunen de raadszetel van Van de Burgt in. Van Nunen was al eerder raadslid. De lijst van de PvdA telt 27 kandidaten, twaalf meer dan bij de verkiezingen in 2018.

Uit de krant