‘U’Zambezi Arts’ komt speciaal voor het benefietweekend vanuit Engeland naar Geldrop.
‘U’Zambezi Arts’ komt speciaal voor het benefietweekend vanuit Engeland naar Geldrop.

Benefietweekend voor ziekenhuis in Zimbabwe

Algemeen 328 keer gelezen

GELDROP-MIERLO - De stichting Pro Afrika uit Mierlo organiseert in het weekend van 19 en 20 april een aantal evenementen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan een ziekenhuisje in de omgeving van het Zimbabwaanse stadje Plumtree. Vrijdagavond 19 april is er een benefietconcert met ‘U’Zambezi Arts uit Engeland en Take Eight uit Mierlo. Op zaterdagmiddag 20 april verzorgen leden van ‘U’Zambezi een zangworkshop en een percussieworkshop. Alle evenementen vinden plaats in de Weeffabriek in Geldrop.

Het ziekenhuisje in het stadje Plumtree, in het zuidwesten van Zimbabwe, is bijna klaar, maar de bouw van de huisjes voor de verpleegkundigen moet nog afgerond worden. Die voorwaarde stelt de regering aan de financiering van de verpleegkundigen. Als de zorg van start kan gaan, betekent dat heel erg veel voor de omwonenden. Nu moeten bijvoorbeeld zwangere vrouwen nog vijf tot zes uur lopen voor ze bij de dichtstbijzijnde kliniek zijn om te kunnen bevallen.
De stichting Pro Afrika heeft er inmiddels voor gezorgd dat er met een nieuwe grondwaterpomp op zonne-energie, schoon water wordt opgepompt voor de leerlingen van de Ngwana Primary School, zo’n honderd meter van het nieuwe ziekenhuisje, zodat ze geen water meer hoeven te drinken uit een plas waaruit ook koeien drinken en waarin die koeien ook hun uitwerpselen achterlaten. Onlangs zijn ook de waterleidingen doorgetrokken naar het ziekenhuisje.
De secretaris van Pro Afrika, Ruud van Vlerken uit Mierlo, ontmoette in 1999 ter plekke Lucky Moyo, die een centrale rol speelt in de ontwikkeling van die regio. Lucky was als musicus verbonden aan de zang en dans groep Black Umfolosi die in die tijd over de hele wereld optraden met hun Zuid-Afrikaanse liederen.

Het programma

Vrijdag 19 april verzorgen ‘U’Zambezi Arts, die speciaal voor deze gelegenheid uit Engeland naar hier komt en vocal jazz group Take Eight een benefietconcert in de Weeffabriek aan de Molenstraat in Geldrop, vanaf 20.30 uur. Take Eight uit Mierlo laat het publiek genieten van meerstemmige swingende vocale jazz songs met begeleiding van een vierkoppig combo. ‘U’Zambezi zal met hun traditionele Zuid-Afrikaanse acapella zang, hun dans en percussie, in traditionele kledij, de zaal ongetwijfeld in vervoering brengen en meenemen naar de plek, waar hun roots liggen; Plumtree in Zimbabwe. Tickets voor dit concert kosten 15 euro per stuk en zijn te bestellen via www.proafrika.nl.
Zaterdag 20 april is tussen 13.00 en 14.45 uur de zangworkshop in de Weeffabriek. Leden van ‘U’Zambezi zullen de deelnemers aan de workshop een aantal Zimbabwaans/Zuid-Afrikaanse songs aanleren. Enige zangervaring kan de deelnemer helpen, maar is niet strikt noodzakelijk. Iedereen, jong en oud, kan meedoen. Als toetje zal U’Zambezi nog een kort concert geven. Tickets 12,50 per stuk zijn te bestellen via www.proafrika.nl.

Percussie workshop

Ook op zaterdagmiddag een percussie-workshop door leden van ‘U’Zambezi tussen 15.15 en 17.00 uur in de Weeffabriek. De deelnemers zullen Afrikaanse ritmes leren spelen op de instrumenten, maar ook op hun lichaam en op hun laarzen. Tijdens de workshop wordt aandacht besteed aan gumboot ‘dancing’, een typische Zuid-Afrikaans cultuurelement, waarbij mijnwerkers vroeger via ritmische slagen op de laarzen en stampen met de voeten communiceerden met elkaar. Aan de deelnemers wordt daarom gevraagd een paar laarzen mee te brengen. Ook bij deze workshop zal “U’Zambezi”op het eind enkele songs laten horen. Tickets 12,50 euro zijn ook te bestellen via www.proafrika.nl. Wie niet kan komen en toch wil doneren kan ook kijken op de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant