Het nu nog braakliggende terrein aan de Pastoorsmast waar een azc gaat komen.
Het nu nog braakliggende terrein aan de Pastoorsmast waar een azc gaat komen.

Nuenen gaat 159 asielzoekers opvangen

Algemeen 533 keer gelezen

NUENEN – Aan de Pastoorsmast in Nuenen komt een asielzoekerscentrum. Daar krijgen 159 vluchtelingen onderdak, in eerste instantie voor vijf jaar.

De gemeenteraad van Nuenen heeft daar mee ingestemd. Het asielzoekerscentrum moet komen op een nu nog braakliggend terrein aan de Pastoorsmast, tegenover het sportpark. Na opnieuw een flinke en soms felle discussie ging uiteindelijk een krappe meerderheid akkoord met de opvang van 159 asielzoekers. Dat is het aantal asielzoekers dat de gemeente volgens de spreidingswet van het kabinet minimaal moet huisvesten. Het oorspronkelijke voorstel van burgemeester en wethouders ging uit van 196 asielzoekers en een opvangtermijn van tien jaar. Dat zou overigens nog altijd kunnen. Het kan zijn dat de staatssecretaris vanuit Den Haag besluit dat er toch 196 asielzoekers een plek moeten krijgen en het azc zou tien jaar kunnen blijven bestaan. Vooralsnog gaat Nuenen uit van 159 asielzoekers die vijf jaar op de locatie terecht kunnen. De start van de bouw staat gepland voor medio volgend jaar.

‘Een unieke kans om iets te regelen waarbij we zelf de regie hebben’

Alle gemeenten in Nederland moeten voor opvang zorgen en dat zorgt op veel plaatsen voor flinke discussies. Veel gemeenten hebben ook nog geen plaats aangegeven. Ook in Nuenen was de gemeenteraad verdeeld. Oppositiepartijen De Combinatie en VVD waren tegen de opvanglocatie. Die partijen zien liever spreiding van de 159 vluchtelingen over drie kleinere locaties. “De opvang op een locatie is vragen om problemen”, stelt Alex Appel (VVD). De Combinatie en VVD dienden een wijzigingsvoorstel in, dat geen meerderheid kreeg.
Andere partijen zien de opvang aan de Pastoorsmast wel zitten. “Een unieke kans om iets te regelen waarbij we zelf de regie hebben”, geeft bijvoorbeeld Ronald Thomassen (GroenLinks/PvdA) aan. Als de gemeente zelf niet met een plan komt leidt dat wellicht tot dwang vanuit Den Haag, is de gedachte.

Bij de stemming bleek dat ook de politieke fracties zelf niet allemaal op dezelfde lijn zitten. Bij W70, de grootste partij in de raad, stemden twee van de zes leden tegen het azc. Bij D66 stemde een van de twee raadsleden tegen. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad het aangepaste voorstel met een nipte meerderheid aangenomen: tien stemmen voor en acht tegen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant