Begin deze week had Jos van Bree tijd om te helpen met een boom planten. (Foto: Corinna Romanesco)
Begin deze week had Jos van Bree tijd om te helpen met een boom planten. (Foto: Corinna Romanesco)

Crisissituatie oefenen en appelflappen uitdelen

Algemeen 355 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – De ene dag oefen je hoe om te gaan in een crisissituatie, de volgende dag ben je hekwerk aan het maken. Om een paar dagen later appelflappen uit te delen op stembureaus en te helpen met het planten van een boom voor een honderdjarige. De dagen van burgemeester Jos van Bree zijn afwisselend. “Werken met hout is heel leuk om te doen.”

De afspraak met burgemeester Jos van Bree is op de ochtend na de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen. In verschillende ruimtes in het gemeentehuis worden stemmen geteld. De opkomst is inmiddels duidelijk en die is met 56,2 procent ruim 2 procent hoger dan vier jaar geleden.
“Ik ben tevreden over de opkomst, we zien een stijgende lijn. Dit is eigenlijk een trendbreuk, sinds de jaren tachtig was de opkomst bij provinciale verkiezingen dalende”, maakt Van Bree duidelijk.
“Er is veel gaande, mensen voelen dat er iets is om voor te kiezen.” De verkiezingen zijn goed verlopen. “Ik ben bij een aantal stembureaus geweest, ook om appelflappen uit te delen aan alle mensen die op de stembureaus hielpen.”

Crisissituatie
De organisatie rond de verkiezingen verliep goed. Het stembureau in het gemeentehuis met het prokkelduo en het mobiele stembureau zijn goed bevallen.
Ook goed verlopen was de GBT-oefening. Het Gemeentelijk Beleids Team oefent wat te doen in een bepaalde crisissituatie. “Gemiddeld doen we dat een keer per jaar.” Bij de oefening zijn meerdere partijen betrokken waaronder brandweer, politie, GGD en openbaar ministerie. Dit jaar was er sprake van een groot evenement in een tent en een storm op komst. Als de storm eerder komt dan verwacht stort een deel van de tent in. En dan moeten alle raderen gaan draaien en gaat het om de juiste mensen aansturen, prioriteiten stellen en samenwerken.

Zagen en boren
“We zijn er als beleidsteam goed vanaf gekomen”, concludeert Van Bree. Het nabootsen van een crisissituatie blijft ‘verborgen’ voor het publiek, bij de jaarlijkse vrijwilligersactie NL Doet staan burgemeester en wethouders vol in de spotlights. Van Bree zegt het belangrijk te vinden dat het gemeentebestuur betrokken is bij de jaarlijkse actie.

‘Werken met hout is heel leuk om te doen. Het leuke is ook dat het straks zichtbaar is in de openbare ruimte’

“Vorig jaar waren we bezig bij Kastanjehof in Geldrop, dit jaar bij ’t Saam in Mierlo.” In de dorpswerkplaats ging een deel van het college aan de slag met hout. Tien hekwerken zijn er gemaakt voor de molen in Mierlo. “Het hekwerk rond de molen is slecht en deels verrot. Wij zijn bezig geweest met zagen, afkanten, boren en schroeven.” Niet alledaags, wel mooi werk. “Werken met hout is heel leuk om te doen. Het leuke is ook dat het straks zichtbaar is in de openbare ruimte.” Wat straks ook goed zichtbaar is, is de boom die Jos van Bree als burgervader gaat planten voor mevrouw Emans-Van den Hurk op de honderdste verjaardag van haar. “Het is de eerste keer dat we dit als gemeente doen. Wij vinden het belangrijk om voor mensen die honderd worden een blijvende herinnering achter te laten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant