Het fietspad achter de basisschool aan de Linze. Hier moet een nieuwe weg komen. (Foto: Corinna Romanesco)
Het fietspad achter de basisschool aan de Linze. Hier moet een nieuwe weg komen. (Foto: Corinna Romanesco)

Grote zorgen over mogelijke verplaatsing school

Algemeen 2.031 keer gelezen

GELDROP – Bewoners van de Linze in Geldrop maken zich grote zorgen over de mogelijke verplaatsing van de Van der Puttschool naar hun straat. Als de school er komt verdwijnt groene ruimte in de buurt. De aanleg van een nieuwe weg zien bewoners ook niet zitten.

“Door de bouw zal een groene ruimte verdwijnen die nu door buurt- en schoolkinderen wordt gebruikt als sport- en speelruimte. Ook verdwijnt ons mooie uitzicht op het parkje met veel mooie bomen en een kunstwerk”, stelt Paul Dorn. Hij woont in de Linze en sprak in tijdens een commissievergadering. Daar zei hij onder meer dat er al eerder gekeken is naar mogelijkheden om te bouwen op het grasveld. “In 2015 hebben de bewoners van de Linze met succes bezwaar gemaakt tegen een voorgenomen wijziging van de bestemming van het terrein aan de Linze in woningbouw.” Het terrein aan de Linze ligt tussen sporthal De Kievit en basisschool het Vijfblad in. Eerder keek de gemeente naar mogelijkheden om woningen te bouwen op het terrein, nu is de plek in beeld als locatie voor de nieuwe Van der Puttschool. 

Woningen bouwen

Die school, een basisschool voor speciaal onderwijs, staat nu nog aan de Parallelweg in Geldrop. Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen. Op de huidige locatie van de school wil de gemeente woningen bouwen in het kader van de woningbouwimpuls. Ook het gebouw van De Prell en Stationsstraat 33 (het voormalige GGD gebouw waar nu tijdelijk Oekraïners wonen) moeten plaats maken voor woningen.
Verhuizing naar de Linze is volgens burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo de beste optie. Daarvoor moet er nog wel een weg worden aangelegd om verkeersopstoppingen in de straat te voorkomen. Die weg, denkt het college, zou achter de sporthal en het Vijfblad kunnen komen. Daar is nu een fiets- en voetpad. De verkeersaanpassingen kosten ruim vijf ton extra.

Natuurgebied

Het is een slecht plan, vinden omwonenden. “De voorgenomen ontsluiting van de nieuwe school gaat naar onze mening zorgen voor een grotere verkeersdruk in de straat en wijk. Daarnaast gaat een weg tegen of door het natuurgebied achter het Vijfblad worden getrokken, hetgeen ook daar voor verstoring zorgt”, geeft Dorn aan.
De politiek is verdeeld over het plan. Zowel Samen als D66 liet bij behandeling in de commissie weten verbaasd te zijn over het voorstel. “Is dit echt de beste optie?”, vroeg Rita Bemelmans (D66) zich af. Miranda Verdouw (Samen) denkt dat de school prima naar de Coevering zou kunnen. Coalitiepartijen DGG en DPM zijn net als oppositiepartij VVD juist enthousiast over het plan. Wethouder Frans Stravers hoopt op groen licht. “Dit is een hele mooie oplossing voor een toch best ingewikkelde puzzel.” De gemeenteraad neemt 25 september een besluit over bouw van een nieuwe Van der Puttschool aan de Linze.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant