Oprichters DKJO begin jaren ’70. Staand vlnr: Jos Damen, Sjaak Huijbers, Maarten Verbruggen, Gerrit van den Boogaard en Toon Romonesco. Voorste rij vlnr: Frans Damen, Jan Lammers en Henk Damen.
Oprichters DKJO begin jaren ’70. Staand vlnr: Jos Damen, Sjaak Huijbers, Maarten Verbruggen, Gerrit van den Boogaard en Toon Romonesco. Voorste rij vlnr: Frans Damen, Jan Lammers en Henk Damen.

Volleybalvereniging DKJO uit Mierlo bestaat zestig jaar

Algemeen 396 keer gelezen

MIERLO - In 1963 ontstond bij een achtkoppige vriendengroep in huize Damen in Mierlo de eerste serieuze gedachte over het oprichten van een heuse volleybalvereniging. Eén van de redenen voor de oprichting was dat er toentertijd weinig te doen was in het kersendorp, met name op sportgebied. Sinds de oprichting zestig jaar geleden is er veel gebeurd en een goede reden aldus volleybalvereniging DKJO de komende maanden middels enkele mooie activiteiten extra glans te geven aan het 60-jarig bestaan.

door Jos Lenssen 

Voordat zestig jaar geleden de oprichting plaatsvond, werd er aldus goed gebruik in die tijd overlegd met kapelaan Van de Berg, die uiteindelijk zijn goedkeuring gaf aan het ambitieuze plan van de acht vrienden. De clubnaam DKJO (Door Katholieke Jongeren Opgericht) werd bedacht en tijdens de oprichtingsvergadering op 17 maart 1963 waren er al ongeveer 25 leden aanwezig. Een braakliggend stuk land aan de Pastoor de Winterstraat werd omgetoverd tot een accommodatie met zand en een berghok, waarmee de eerste faciliteiten werden gecreëerd. De club trok snel nieuwe leden aan. Mede dankzij het bestuur, met onder andere de heren Bakker en Jansen, groeide DKJO uit tot één van de betere clubs in de regio. Het eerste lustrum werd gevierd met 85 leden en dit aantal bleef gestaag groeien.

Na 10 jaar had de club 120 leden. In 1974 werd sporthal De Weijer in gebruik genomen, een nieuwe mijlpaal voor DKJO. Sponsoren werden aangetrokken en het eerste succes was in zicht. In 1977 werd heren 1 kampioen en promoveerde naar de 3e divisie. Ook werd de districtsbeker dat jaar gewonnen. In de jaren 80 werd duidelijk dat Mierlo een vruchtbare bodem was voor getalenteerde volleyballers. Omdat de club erin slaagde om de jeugd bij elkaar te houden, groeiden deze teams uit tot sterke seniorenteams die vaak uitstekende resultaten behaalden in de Nevobo-competitie. Voor heren 1 werd hun inzet extra beloond waardoor ze uiteindelijk rond de eeuwwisseling in de landelijke 1e divisie speelden. Het bruist nog steeds van energie bij DKJO. Een heren- en damesteam en maar liefst vijf jeugdteams nemen heden ten dagen deel aan de NEVOBO-competitie en verder zijn er 3 damesrecreatieteams en een groot herenrecreatieteam actief. Daarnaast is er ook alle aandacht voor de kleine talenten, de CMV-jeugd, een inmiddels grote groep volleybalfanaten tussen 6 en 12 jaar, die zich nog steeds uitbreidt. De toekomst van DKJO.

Blik op de toekomst

Een mooie terugblik in vogelvlucht, maar DKJO kijkt vooral ook graag positief naar de toekomst. De vereniging heeft realistische ambities voor de komende 25 jaar en is er klaar voor. Ze hecht veel waarde aan verbinding en streeft daarom ook steeds na om inwoners van Geldrop-Mierlo uit allerlei achtergronden en leeftijden samen te brengen in het mooie dorp. Het creëert saamhorigheid en brengt mensen met elkaar in contact om te socialiseren. Nieuwe vriendschappen komen tot stand en het stimuleert teamwork! Mede dankzij een aantal nieuwe sponsoren staat DKJO garant voor een mooie, sportieve en stabiele toekomst. 

Mocht je zelf ook interesse hebben, je schoenen weer eens uit de kast willen halen, dan wel je kind veel volleybalplezier wensen, voel je welkom en loop gerust eens binnen in sporthal De Weijer of neem contact op over de mogelijkheden via info@dkjo.nl. Het 60-jarig jubileum zal DKJO uiteraard niet onopgemerkt voorbij laten gaan. 

Het sportjaar ’23-’24 staat volledig in het teken van dit jubileum. Diverse activiteiten hebben reeds plaatsgevonden en er staan er nog op de planning. Op 21 januari 2024 het feestelijk CMV-toernooi en op 16 maart 2024 zal het jubileum nadrukkelijk worden gevierd met een feestavond/reünie voor iedereen die DKJO een warm hart toedraagt. Meer info volgt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant