Peter van de Sanden en Marianne van Heerenveld zijn kartrekkers van het project. (Foto: Micle de Greef)
Peter van de Sanden en Marianne van Heerenveld zijn kartrekkers van het project. (Foto: Micle de Greef) Micle de Greef

‘Muziek maken is uitdaging voor jezelf’

Algemeen 1.929 keer gelezen

GELDROP – Samen muziek maken en in een paar maanden tijd toewerken naar een concert. Een instrument leren bespelen, ook als je nog nooit een trompet hebt vastgehouden of geen idee hebt hoe je geluid kunt krijgen uit een saxofoon. De twee Geldropse muziekgezelschappen GMC en Euphonia willen het mogelijk maken met Nieuw Talent Orkest Dynamiek.

“Het is echt ongelooflijk wat mensen in tien lessen al voor elkaar kunnen krijgen”, zegt Marianne van Heerenveld van het Geldrops Muziek Corps GMC. Zij is een van de kartrekkers van het Nieuw Talent Orkest Dynamiek. Op meer plekken in Nederland is het project al geweest of nog bezig. Een manier om volwassenen kennis te laten maken met het bespelen van een instrument. 

‘Het zou mooi zijn als we er wat leden bijkregen, het korps moet gewoon weer groeien’

Met natuurlijk ook de hoop dat deelnemers blijven hangen bij een muziekgezelschap. “Dat mensen na het project meteen mee kunnen doen met het muziekkorps is natuurlijk een illusie”, maakt Peter van de Sande van Muziekkorps Euphonia duidelijk. 

Vervolglessen

Er zal nog wel wat oefening nodig zijn, maar de basis er wel. Peter van de Sande is al tientallen jaren muzikant en hoopt dat er nieuwe aanwas komt na het Nieuw Talent Orkest. Na het project zijn er vervolglessen en is de weg vrij om mee te doen met een muziekgezelschap.
En dat is zeer welkom, beamen de twee kartrekkers. “Het zou mooi zijn als we er wat leden bijkregen, het korps moet gewoon weer groeien”, zegt Marianne. De twee Geldropse muziekgezelschappen trekken samen op met dit project. Beide clubs kunnen versterking gebruiken en het muziekproject kan daarvoor een mooi instrument zijn. Samen muziek maken is een van de mooiste dingen aan het spelen in een gezelschap, zeggen ze allebei. “Het is een uitdaging voor jezelf. Muziek maken is zeker ook een sociaal gebeuren en heel gezellig”, merkt ervaren muzikant Peter op.

Instrument te leen

Wie wil ontdekken hoe geweldig het is om samen muziek te maken kan via Nieuw Talent Orkest Dynamiek flinke stappen zetten. Het wordt deelnemers erg makkelijk gemaakt om mee te doen met het project, ontstaan in Friesland en inmiddels op verschillende plaatsen in Nederland gestart. “Je krijgt van de verenigingen een instrument te leen.” Een blaasinstrument, slagwerk; iedereen mag een eigen instrument kiezen. Muzikale ervaring is geen vereiste en ook als je geen noten kunt lezen ben je welkom.

‘Muziek maken is zeker ook een sociaal gebeuren en heel gezellig’

Euphonia en GMC zorgen ook voor een lessenaar en de aankomede muzikanten krijgen begeleiding van ervaren leden van Euphonia en GMC. Eigenlijk moet je er vooral zin in hebben en uiteraard willen repeteren. Kosten zijn 125 euro.

De eerste repetitie is op 28 september, in totaal zijn er tien repetitieavonden op donderdag. En op 14 december betreden de nieuwe muzikale talenten het podium voor hun eerste concert als Nieuw Talent Orkest Dynamiek. Meer informatie en aanmelden via Marianne van Heereveld 06-51567627 of Michiel Klaren (Euphonia) 06-82000650, ntodynamiek@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant