Marcel van der Veer schreef een persoonlijk boek over zijn kwetsbare brein. (Foto: Margit Aerts)
Marcel van der Veer schreef een persoonlijk boek over zijn kwetsbare brein. (Foto: Margit Aerts)

‘Ik heb het niet echt zien aankomen’

Algemeen 1.104 keer gelezen

GELDROP – Een boek over psychoses, lithium, terugval en nazorg. ‘Mijn kwetsbare brein’ is het eerste boek van Geldroppenaar Marcel van der Veer. Een heel persoonlijk verhaal over 35 jaar ervaringen in de psychiatrie. “Ik wil mijn verhaal vertellen in de hoop dat mensen er iets mee kunnen.”

“Ik wilde het al heel lang”, vertelt Marcel over het schrijven van zijn eerste boek. “Na mijn eerste manische periode in 1987 was ik van plan om een boek te schrijven over mijn ervaring in de psychiatrie.” In 2022 was het boek klaar.

‘Alles lijkt prima. Maar dan, zomaar uit het niets, krijg je een psychose’

De in 1961 in Den Haag geboren Marcel wilde zijn verhaal opschrijven. Een verhaal over hoe je leven in een keer op zijn kop kan komen te staan. Aan de keukentafel in Geldrop doet hij in vogelvlucht zijn verhaal. Hoe hij het als verpleegkundige in Den Haag eigenlijk prima op orde had. Een goede baan, een leuke vriend en fijne mensen om zich heen. “Alles lijkt prima voor nu en de toekomst. Maar dan, zomaar uit het niets, krijg je een psychose.” Marcel beschrijft het openhartig in ‘Mijn kwetsbare brein.’ De eerste crisisopname in februari 1987, de eerste maanden in de kliniek en de nieuwe start in Geldrop. In 1992 verhuisde Marcel, toen vrijgezel na het beëindigen van zijn relatie, vanuit Den Haag naar Geldrop. Twee jaar later ontmoette Marcel zijn huidige partner met wie hij inmiddels twintig jaar getrouwd is.
Sinds de eerste psychose is er een totaal ander leven. Een leven dat meerdere keren compleet op zijn kop heeft gestaan. In zijn boek beschrijft Marcel hoe hij 23 jaar van zijn leven goed functioneerde met hulp van lithium. En hoe dat lithiumgebruik weer zorgde voor een ander probleem. “Rond 2008 kreeg ik vermoeidheidsklachten. Na een lang traject werd duidelijk dat mijn klachten kwamen door de bijwerkingen van lithium.” Het lange medicijngebruik heeft gezorgd voor nierschade.

Nare periode

Er volgt meer slechts nieuws. In 2010, na het overlijden van zijn vader en het bijna overlijden van zijn jongste zus, krijgt Marcel opnieuw een manische psychose. Wat volgt is een intensief traject van ziektewet, toch weer aan het werk en opnieuw ziektewet. Herstellen, re-integreren en op zoek naar ander werk. Nazorg en begeleiding. Ziektewet, strijd om in aanmerking te kunnen komen voor een uitkering. “Een hele nare, langdurige en ingewikkelde periode”, vat Marcel samen. Uiteindelijk is er goed nieuws en krijgt Marcel een arbeidsongeschiktheidsuitkering. ‘En dan ben je ineens huisman’ is de titel van een hoofdstuk in het boek. 

Ineens huisman

Het blijkt nog geen eind goed, al goed. ”Ik moet zeggen dat ik het niet echt heb zien aankomen”, vertelt Marcel over de derde keer. Na bijna 35 jaar werken in loondienst was het wennen om ineens huisman te zijn. En dan breekt moeder, die een flink eind uit de buurt woont, haar pols en ben je mantelzorger. Na drie weken ging Marcel terug van Soest naar Geldrop en stond een vakantie voor de deur. De vakantie, in coronatijd, heeft veel impact en zorgt voor de nodige emoties. Terug in Geldrop gaat het mis.
Marcel vertelt het nu ontspannen, hij zit goed in zijn vel. Dat heeft wel jaren gekost. Jaren met ups en downs, verloren vriendschappen en een verbroken relatie. Hij beschrijft het allemaal open in Mijn kwetsbare brein. Daarin ook een signaleringsplan over het herkennen van de vier fases van bipolaire kwetsbaarheid. Marcel hoopt dat zijn boek steun geeft aan mensen met psychische problemen. “En dat er iets verandert omtrent schaamte die er rondom het onderwerp van psychische klachten is.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant