Mayke Bloem schrijft over haar dagelijkse worsteling met autisme. (Foto: Corinna Romanesco)
Mayke Bloem schrijft over haar dagelijkse worsteling met autisme. (Foto: Corinna Romanesco)

‘Het blijft altijd een rollercoaster waar je in zit’

Algemeen 844 keer gelezen

GELDROP – “Het blijft altijd een rollercoaster waar je in zit.” Mayke Bloem worstelt dagelijks met haar autisme. Daarover praten is lastig voor de jonge Geldropse, schrijven gaat haar een stuk beter af. Mayke schrijft sinds enkele jaren blogs over haar leven met autisme en die zijn nu gebundeld in een boek.

door Martin de Bruijne

De 22-jarige Mayke is een goedlachse, mooie meid. Met eigen auto, huisje, een baan en een vriend. Een jonge vrouw met een bijzonder verhaal. Ze gaat nooit op stap en durft nergens alleen naar toe. Deze jonge meid durft niet eens te bellen.

‘Ik zit over het algemeen beter in mijn vel, ik durf meer en ik praat meer’

In 2017 kreeg ze de diagnose autisme, sociale angststoornis en depressie. Wat het betekent om daarmee te leven is nauwelijks voor te stellen. Wie ‘Mijn leven met autisme’ leest krijgt een kleine indruk van het leven dat Mayke leeft.

Nieuwe mijlpaal

Het boek is een nieuwe mijlpaal voor de Geldropse. Er waren de afgelopen jaren meer mijlpalen. Ze viel maar liefst veertig kilo af. Die kilo’s waren er in snel tempo bijgekomen door medicijnen die ze voorgeschreven kreeg. Ze stopte ineens, voelde zich een paar weken goed ziek en begon fanatiek te trainen. Met resultaat. En ze heeft toch maar mooi werk, een huis en een relatie. “Ik zit over het algemeen beter in mijn vel, ik durf meer en ik praat meer. Allemaal goede dingen dus. Dat had ik nooit verwacht.”
Via haar blogs probeert Mayke meer inzicht te geven in autisme. “Veel mensen zullen dingen herkennen, ook mensen zonder autisme.”

Dertig blogs

Bijna dertig blogs zijn gebundeld in het boek. Verhalen die enig inzicht geven in het leven van Mayke en andere mensen met de diagnose autisme. in ‘Mijn leven met autisme’ staan verder nog verhalen geschreven door haar moeder, vader, stiefvader, collega’s en haar teamleider.

Mayke schrijft openhartig over haar leven. Over de prikkels die ze krijgt van veranderingen, over boos worden en hoe stressvol koken kan zijn. Ze heeft het over haar werk, haar relatie en haar kat Bella. ‘”Dieren accepteren je en houden van je zoals je bent, dat is met mensen vaak wel anders als je ‘anders bent dan anderen.’”
Het schrijven helpt Mayke vooruit en laat haar verder groeien. Ze hoeft minder vaak uit te leggen wat ze heeft, dat staat in haar blogs op mijnlevenmetautisme.nl en in haar boek. Het boek maakt ook duidelijk hoe ver ze al gekomen is. “Ik heb mijn autisme lang voor de buitenwereld verzwegen, maar ben nu op een punt gekomen dat ik me er veel minder voor schaam en me bovendien minder van de mening van anderen aantrek.”

‘Ik ben nu op een punt gekomen dat ik me er veel minder voor schaam’

Met haar boek hoopt Mayke op meer begrip. Begrip voor een leven met autisme waarbij alledaagse simpele dingen een struikelblok kunnen zijn. 

Goed gevoel

In ieder geval heeft ze weer iets om trots op te zijn. “Toen ik ben begonnen met bloggen had ik nooit verwacht dat ik er zo ver mee zou komen. Inmiddels dik duizend volgers en een eigen boek. Dit geeft mij zo’n goed gevoel.” Het boek van Mayke is onder meer te bestellen via mijnlevenmetautisme.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant