Er wordt nog druk gewerkt aan de afwerking van het diorama. (Foto: Corinna Romanesco)
Er wordt nog druk gewerkt aan de afwerking van het diorama. (Foto: Corinna Romanesco)

Vrijwilligers maken diorama van Geldrop een eeuw geleden

Algemeen 819 keer gelezen

GELDROP– De historie van een deel van Geldrop nabouwen. Dat is wat een groep van 25 mensen de afgelopen maanden heeft gedaan. Het Diorama Geldrop 1921 is bijna af, vanaf zaterdag kan iedereen het bekijken. “Het was echt een flinke kluif.”

door Martin de Bruijne

Ze hebben nog een paar dagen en er is nog best wat werk aan de winkel. Een van de vrijwilligers komt binnen met een vijftal huisjes. Driedimensionaal geprint en nu nog geel en oranje. Werk voor de schilders. Ondertussen wordt er gewerkt aan de moestuin, bomen worden geverfd en historische gebouwen op de goede plek gezet. Grote blikvanger is de Brigidakerk, die nu nog niet af is. In totaal zijn zo’n 25 mensen bezig geweest met het Diorama Geldrop 1921. Een gemengd gezelschap, legt Paul Couturier uit. “We hebben mensen die met pensioen zijn, mensen die nog werken. Uit Geldrop, Mierlo en Mierlo-Hout. En ook drie statushouders die op deze manier kennismaken met onze geschiedenis en cultuur.” Couturier is het project vanuit de Stichting Cultuur aan de Dommel begonnen. “Negen maanden geleden en het is een hele bevalling geweest.”

‘We moesten het vooral doen met enkele foto’s van toen’

Op basis van tekeningen en foto’s probeert de groep een goede replica te maken van Geldrop een eeuw geleden. Van 1921, het jaar dat Zesgehuchten bij Geldrop kwam. De kerk van Zesgehuchten, de Brigidakerk, de weeffabrieken, de kiosk; het is allemaal te zien. Ee gedetailleerd beeld van een deel van Geldrop exact een eeuw geleden. Couturier: “wat stond er wel wat stond er niet. We moesten het vooral doen met enkele foto’s van toen.” De bouwers kregen daarbij veel hulp van Heemkundekring Heeze-Leende-Zesgehuchten.

Vijf productielijnen

De mannen en vrouwen die het diorama maken hebben flink wat werk verzet. Driedimensionale printers hebben heel wat uren gemaakt. Er waren op een gegeven moment vijf ‘productielijnen’ om alles op tijd af te hebben. Vele tientallen ledlampjes zorgen voor de verlichting, tientallen kilo’s boetseerklei zijn gebruikt. Couturier schat dat er vijfduizend manuren in het diorama zitten. Net als 250 meter ijzerdraad en een zak kattenbakvulling. 

Winkelpand

Het project nadert het einde. Steeds meer panelen verhuizen van de werkruimte in De Wiele naar de gang van De Wiele. Vanaf zaterdag kan iedereen het Diorama Geldrop 1921 zien vanaf de buitenzijde aan het cultuurplein. Tot 8 januari is het bouwwerk in ieder geval te zien. En daarna? “Misschien dat het in een leegstaand winkelpand kan komen of dat er een andere bestemming is”, zegt Couturier hoopvol.

Onder meer het textielverleden van Geldrop is in beeld gebracht. (Foto: Corinna Romanesco)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant