Royenna Becker heeft de finale van de Geldropse voorleeswedstrijd gewonnen. (Foto: Corinna Romanesco)
Royenna Becker heeft de finale van de Geldropse voorleeswedstrijd gewonnen. (Foto: Corinna Romanesco)

Royenna Becker Geldropse voorleeskampioene

Algemeen 96 keer gelezen

GELDROP – “Ik was echt verrast, want ik had het echt niet verwacht.” Royenna Becker is de nieuwe Geldropse voorleeskampioen. Zij won de Geldropse voorleeswedstrijd en gaat nu naar de halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd Brabant.

door Martin de Bruijne

De Geldropse Voorleeswedstrijd is ieder jaar een groot feest voor de basisscholen. De scholen organiseren hun eigen wedstrijd en de winnaars maken zich op voor de Geldropse titelstrijd. “Normaal zitten we in een grote zaal met alle klassen samen en de jury en de voorlezers”, legt Annelies uit. Zij organiseert al jaren namens Bibliotheek Dommeldal de Geldropse Voorleeswedstrijd.

‘Normaal zitten we in een grote zaal met alle klassen samen’

Een hele klus

Dit jaar geen grote Geldropse finale in een volle zaal, maar wel een voorleeswedstrijd met finale. De winnaars van de zes deelnemende basisscholen stuurden een filmpje.
Samen met Lotte Petersen mocht ik als jurylid de filmpjes beoordelen. En dat was een hele klus. Lotte en ik hebben de zes filmpjes meerdere malen bekeken om te proberen tot een goed oordeel te komen. Belangrijkste conclusie: wat hebben ze het allemaal goed gedaan. Eigenlijk zijn het allemaal kampioenen.

Finalisten

Amber Schoenmakers uit groep 7 van De Vlinder las voor uit Harry Potter en de Steen der Wijzen. Ze had een spannend fragment uitgekozen en las dat op een spannende manier voor.
De overige finalisten zitten allemaal in groep 8. Didi Liebregts van De Regenboog koos voor ‘Dagboek van een muts’, Emma Donker las een stuk voor uit ‘De verschrikkelijke badmeester.’ Twee jongens in de Geldropse finale: Thijs Bekkers van de Burgemeester v.d. Puttschool en Nando Bosch van ’t Klokhuis. Thijs deed het heel knap. “Het leest met een goed tempo en je hoort dat hij enthousiast is.”
Nando las voor uit Op Vlucht. Niet de makkelijkste tekst om voor te lezen, maar hij deed het uitstekend.

Fijne voorleesstem

En dan was er Royenna Becker van De Rots. Ook zij las voor uit De Steen der wijzen. “Ze maakt heel goed contact met het publiek en heeft een fijne voorleesstem.”
Voor mij en Lotte was het lastig om de allerbeste te kiezen. “Eigenlijk zijn het allemaal winnaars”, concludeerde Lotte. Amber, Nanda, Thijs, Didi en Emma zijn allemaal tweede geworden. Royenna deed het net een tikkeltje beter en is de nieuwe Geldropse voorleeskampioen.

‘Ze maakt heel goed contact met het publiek en heeft een fijne voorleesstem’

In de bibliotheek hebben Lotte en ik samen de winnares gekozen. Daar is ook een filmpje van gemaakt en dat is naar de scholen gestuurd. Zo konden alle scholen tegelijkertijd de filmpjes zien en ontdekken wie de voorleeskampioen 2021 is van Geldrop. Royenna heeft op haar school De Rots in de klas naar de filmpjes gekeken. Het was spannend en het duurde even voordat de twaalfjarige begreep dat zij gewonnen had. Dat ze gewonnen had was best een verrassing. “Dat had ik echt niet verwacht”, zegt ze later. Royenna is blij met haar titel. Ze vind lezen heel leuk en kan prima voorlezen. Misschien komt dat later nog van pas, want Royenna wil graag ‘juffrouw’ worden. En anders gaat ze in de zorg werken.

Als winnaar van de voorleeswedstrijd mag Royenna naar de halve finale van Brabant op 27 maart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant