Met een grote kraan zijn de wieken van de Geldropse korenmolen gehaald.
Met een grote kraan zijn de wieken van de Geldropse korenmolen gehaald.

Groot onderhoud Geldropse korenmolen

Algemeen 92 keer gelezen

GELDROP – De Geldropse korenmolen het Nupke moet het even zonder wieken doen. Het is de hoogste tijd voor groot onderhoud. De laatste grote onderhoudsbeurt was in 1979, daarna is de molen steeds beetje bij beetje opgeknapt. Vorige week zijn de wieken van de molen gehaald.

door Martin de Bruijne

De aanblik is vreemd. De Geldropse molen het Nupke zonder wieken. Die zijn vorige week van de molen gehaald. Met een kraan van veertig meter zijn donderdag de twee stalen balken van ieder 25 meter lang, de roedes, verwijderd. In de dagen daarvoor was het houten hekwerk al van de molen gehaald. Dat leverde een beeld op van het Nupke zonder houten wieken, maar met een kruis van twee enorme stalen balken.
“De roedes gaan naar de werkplaats van Adriaens Molenbouw in Weert om geïnspecteerd en opgeknapt te worden. Daarna worden ze voorzien van nieuw hekwerk weer teruggeplaatst”, legt molenaar Frans Tullemans uit. Hij volgt de gedeeltelijk ontmanteling van de molen nauwgezet.
De klus verloopt soepel. Nog geen twee uur is er nodig om de twee 25 meter lange staalbalken uit de as van de molen te tillen.

Groot onderhoud van de korenmolen uit 1843 was hoognodig

Aangevreten

Groot onderhoud van de uit 1843 daterende korenmolen was hoognodig, stellen de molenaars. De vorige grote restauratie was meer dan veertig jaar geleden en de onderdelen van de molen hebben aandacht en zorg nodig.
Het herstellen van de raderen wordt meegenomen in het grote onderhoud, net als het vervangen van de balken. Die zijn deels aangevreten door boktor en de bonte knaagkever. De totale kosten van het groot onderhoud bedragen zo’n 90.000 euro.
Het groot onderhoud van het Nupke duurt nog enkele weken. Na terugplaatsing van de wieken is de korenmolen technisch weer in uitstekende staat.

De toekomst

De molen kan dan weer volop draaien, maar de molenaars maken zich grote zorgen over de toekomst. Tullemans: “na terugplaatsing is het Nupke technisch gezien dan in staat om weer vele jaren het graan tot meel te maken, maar of dat werkelijk ook zo zal zijn valt op dit moment ernstig te betwijfelen.” Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de windvang. De locatie van het Nupke zorgt dat de molen weinig wind vangt om de wieken te laten draaien. Als een molen niet kan draaien raakt deze uit balans, bij ongelijke belasting slijt een molen sneller. En die windvang wordt alleen maar slechter, schetst Tullemans. “Doordat de gemeente de molenbescherming zoals vastgelegd in de bestemmingsplannen achteloos terzijde schuift ten faveure van nieuwbouwplannen en afspraken ten aanzien van inventarisatie en inperking van oprukkend groen niet nakomt.” De molenaars zijn onder meer tegen de bouw van een appartementencomplex op de hoek van de Laarstraat en het Bogardeind. Deze maand komt deze zaak voor de rechtbank.

Het Nupke staat er vanwege groot onderhoud even kaal bij. (Foto: Corinna Romanesco)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant