Afbeelding

Martin’s Moment Over genieten van een avond wokken

Algemeen 299 keer gelezen

Afgelopen zondag was het weer eens lekker wokken. Niet in een restaurant, maar thuis. En niet met z’n allen, maar alleen. Ik wokte, we aten samen.

Een flinke hoeveelheid bami in een meer dan flinke wok. Een avond wokken is echt genieten. Naast de nodige potten en pannen, servies en bestek herbergt onze keuken een paar minder gangbare spullen. Twee vijzels, een pepermolen van een centimeter of veertig hoog en een behoorlijk professionele wok. Dat was nog eens een prachtig cadeau! Een zware wok met een flinke doorsnee. Toen ik hem kreeg was ie nog mooi zwart. En dat was blijkbaar niet de bedoeling. Best bijzonder: een gloednieuwe wok die je eerst heel flink moet laten branden. Olie erin en op het vuur. Gloeiend heet moet ie zijn, het liefst een paar keer achter elkaar. Nog voor we hem een keer gebruikt hadden zag ie er al goed gebruikt uit.
Hij is geweldig. Heel vaak gebruik ik hem niet, maar elke keer dat de wok uit de kelder komt is het weer een klein feestje. Olie erin, heet laten worden en dan de ingrediënten toevoegen. Met twee stevige houten spatels blijven spatelen. Is nog best hard werken, zo’n wokmaaltijd. Ik zag ooit een filmpje van een kok die een wok van zeker veertig centimeter doorsnede met handgreep de baas was. Niks geen spatels, gewoon met de hand blijven husselen. Terwijl het vuur aan alle kanten langs de randen van de wok omhoog kroop.

Ik ga het zeker niet proberen na te doen, maar wat een prachtig krachtwerk! Terug naar mijn wokavondje. Er stond bami op het menu en de ingrediënten waren gesneden en klaar voor de pan. De mie stond gekookt klaar om er op het laatst nog even bij te gaan voor de finalemix. Olie goed heet, de eerste ingrediënten gaan de pan in. Steeds komt er iets bij, continu blijf je spatelen. Zorgen dat alles evenveel kans krijgt om gaar te worden en knasperig te blijven. Ik doe niet aan bami mixen uit een pakje, gebruik mijn fantasie en proef tussendoor of het de goede richting op gaat. Het resultaat was uitstekend, net als de bijbehorende zelfgemaakte saté. En het was meer dan genoeg, maar dat was ook de bedoeling. Op de dag dat ik dit tik staat er weer bami uit eigen wok op het menu.

martin de bruijne

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant