Britt Maas heeft haar derde dichtbundel uitgegeven.
Britt Maas heeft haar derde dichtbundel uitgegeven.

‘Met pieken en dalen door het leven dwalen’

Algemeen 483 keer gelezen

MIERLO – Ze verwerkt haar gedachten en emoties door ze op te schrijven. Tientallen gedichten schreef ze de afgelopen jaren. “Over de dalen van het leven, waar ik mee heb geworsteld.” Britt Maas uit Mierlo deelt haar gevoelens met de wereld en publiceert haar derde dichtbundel: ‘Opgeven is geen optie, met pieken en dalen door het leven dwalen.’

door Martin de Bruijne

Dat iemand een dichtbundel publiceert is niet alledaags. Dat een jonge meid, Britt is net 22 geworden, een dichtbundel publiceert is bijzonder. En dan is het ook nog geen makkelijke kost. “Deze gedichten gaan over het hebben van negatieve en nare gedachten, niet lekker in mijn vel zitten, in de put belanden of in het duister/donker tasten”, legt de Mierlose Britt Maas uit.

‘De meeste van de gedichten in deze bundel heb ik lang geheim gehouden’

Hoewel ze net 22 jaar is, is ‘Opgeven is geen optie’ niet haar debuut. In 2021 bracht Britt al twee gedichtenbundels uit. Een bundel met gedichten over het dagelijks leven en ‘Ode aan oma’ als eerbetoon aan haar Oma Christine. “Mijn lieve oma is helaas overleden. Zij was degene die vond dat ik al mijn gedichten moest gaan bundelen.”
Veel gedichten die Britt schreef zijn niet meer alleen van haar. Door ze uit te geven kan iedereen kennismaken met haar gevoelens.
“Deze is nog persoonlijker dan mijn eerste bundel. De gedichten liggen nog dichter bij mezelf.” Britt schrijft in ‘Opgeven is geen optie’ openhartig over haar dalen, haar worstelingen, de zoektocht naar zichzelf en haar pijn. Het resultaat is een bundel met 72 gedichten die je raken, die binnenkomen bij de lezer. Met zinnen als ‘niemand weet hoe ik mij van binnen voel’ en ‘er hangt een donderwolk in mijn hoofd.’
Het begint vaak met een paar woorden in haar hoofd. “Het gedichten schrijven gaat als het ware vanzelf en ik wil dat graag delen.” Het vergt moed om je diepste gevoelens en negatieve ervaringen op papier te zetten.

Snelle maatschappij

‘Zoeken naar mezelf, in een snelle maatschappij’ schrijft ze in een van de gedichten. “De meeste van de gedichten in deze bundel heb ik lang geheim gehouden”, vertelt Britt. Ze vervolgens laten lezen aan de mensen in je directe omgeving is een ding, er een bundel van maken zodat iedereen over je gevoelens en dalen kan lezen is weer heel iets anders. Britt hoopt dat het voor sommige lezers een herkenning zal zijn. Dat ze misschien troost vinden in de gedichten van Britt. “En ik krijg mooie reacties als mensen het lezen. Ik ben er ook best trots op”, vertelt ze met een lach. 

‘Ook kleine lichtpuntjes en hoop zien tijdens de donkere periodes’

Ze schrijft over periodes van het niet lekker in je vel zitten en donkere periodes. “Maar ook kleine lichtpuntjes en hoop zien tijdens de donkere periodes en een besef krijgen van hoe je in elkaar zit. Leren om uit de schaduw te lopen en mijn plek zoeken in het licht.” Britt schrijft nu zo’n tien jaar over wat ze meemaakt. De jonge Mierlose is een bezige bij: ze doet aan fotografie, stenen schilderen en ze wandelt graag in de bossen of op de hei.

Bestellen

‘Opgeven is geen optie’ is te bestellen via de website www.bravenewbooks.nl/britt-maas. Mailen om het boek bij Britt te bestellen kan via brittmaas@outlook.com en door een berichtje sturen naar 06-18930813.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant