Voorzitter Rob Gijsberts van de heemkundekring en burgemeester Berry Link van de gemeente Geldrop-Mierlo bij de presentatie van het boek Boeren en Fabrikeurs.

Boek Boeren en Fabrikeurs gepresenteerd

woensdag 28 november 2018 - 11:21|Lowie d'Hooghe

GELDROP - Afgelopen maandag werd in het kasteel van Geldrop het nieuwste boek Boeren en Fabrikeurs van heemkundekring De Heerlijkheid Heeze-Leende Zesgehuchten gepresenteerd aan burgemeester Berry Link van de gemeente Geldrop-Mierlo. Het boek bevat een schat aan informatie over zo’n 200 verschillende gebouwen, grote- en kleine monumenten en tal van bezienswaardigheden. Het is eigenlijk een vervolg op De parel van Toen; de succesvolle vergelijkbare uitgave over Heeze.

Na een welkomstwoord door voorzitter Rob Gijsberts van de Heemkundekring kreeg burgemeester Berry Link het woord. De burgemeester nam uitgebreid de gelegenheid de aanwezigen duidelijk te maken hoe trots hij was op het boek. Net als Gijsberts schetste hij het werk, dat twee jaar tijd gevergd had. Hoeveel tijd en vooral hard werken er was gaan zitten in het verzamelen van informatie en het zoeken naar mooi en in vele gevallen uniek fotomateriaal. En in het samenstellen van registers en plattegronden. Alles moet kloppen en dus ook geschreven, herschreven en gecontroleerd worden.
De burgemeester feliciteerde voorzitter Rob Gijsberts, penningmeester Klaasje Douwma, bestuurslid Ton Steenbakkers en alle leden van hun kring, die zoveel enthousiasme, geduld en deskundigheid aan de dag gelegd hadden voor de totstandkoming van dit boek. Een boek waarin een verbinding wordt gemaakt tussen verleden en heden en dat onderwerpen verweeft met kunst, onderwijs, sport en natuur en daarbij gebruik maakt van elkaars kennis en kunde. Hij gaf de paralellen aan tussen de samenstellers van het boek en de gemeente, die ook altijd volop bezig is om het verleden te verweven met het heden.  

Naslagwerk
Met fiets- en wandelroutes als het “verdwenen“ en weer in ere herstelde katoenpad, het Rondje Geldrop en de A.F.Th. van der Heijdenwandeling worden, net als in het boek, belangstellenden meegenomen naar historisch interessante locaties, straten, panden en natuurgebieden.
Alle genodigden, waaronder veel afgevaardigden van gilden, heemkundekringen en betrokkenen bij de totstandkoming van het boek kregen een exemplaar overhandigd. Het nieuw verschenen boek borduurt voort op het boek dat de heemkundekring heeft uitgegeven in Heeze. Dat was in een mum van tijd uitverkocht.
Het nieuwe naslagwerk is niet alleen te gebruiken als gids bij wandel- of fietstochten. Dankzij het vele, voor een deel nooit eerder gebruikte fotomateriaal, is het ook prettig om in te kijken en/of te lezen. Wetenswaardigheden over het oude centrum, Geldropse buurtschappen, Braakhuizen en het kasteel zullen bij velen herinneringen oproepen. Net als de verhalen en oude foto’s over en van Zesgehuchten, Hoog Geldrop, Hulst, Riel, Genoenhuis / Gijzenrooi en Hout en foto’s van de kerken van Geldrop en Zesgehuchten, geflankeerd door antieke auto’s en een stoomtram.  
De eerste editie van het ruim 180 pagina’s tellende boek Boeren en Fabrikeurs is vanaf nu verkrijgbaar bij het VVV-punt in café Peijnenburg op het horecaplein en bij de lokale boekhandels. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Rabobank Clubkas Campagne krijgt andere naam REGIO - De Rabobank Clubkas Campagne is van naam veranderd. De campagne gaat voortaan door het leven als Rabo ClubSupport. Ook de periode zal veranderen. Rabobank Peelland Zuid houdt ieder... 26 juli 2019 - 12:12
Knal speelt Wie van de Drie LEENDE – Toneelvereniging Knal uit Leende speelt zaterdag 8, zondag 9 en woensdag 12 december de komedie Wie van de Drie van Carl Slotboom. De regie is in handen van... 7 december 2018 - 11:45
Fons Slegers prins der Kersenplukkers MIERLO – Fons Slegers is zondag 2 december in residentie De Vliegert gepresenteerd als prins Fonske I van De Kersenplukkers in Mierlo. Zijn adjudant is Hans Seijkens. Voorafgaand aan de... 3 december 2018 - 10:20
Quizprijzen voor Vrienden Nicasius HEEZE - Begin november werden de prijzen uitgereikt van de tweede Dorpsquiz in Heeze. De vijf eerste plaatsen kregen een cheque voor een zelf gekozen goed doel. Drie van de... 27 november 2018 - 16:32
Rudie Nooijen prins bij De Spruwwejagers MIERLO – Rudie Nooijen is zaterdag 24 november gepresenteerd als de 57steprins der Spruwwejagers uit Mierlo. Als prins Rudie I zal hij de Mierlose Spruwwejagers een jaar lang voorgaan. Mark... 26 november 2018 - 12:30