(Foto: Friso Derikx)
(Foto: Friso Derikx)

Thema-avond over dassen

Algemeen 399 keer gelezen

GELDROP - Dassen zijn het onderwerp van een presentatie op woensdag 3 april bij IVN Geldrop, in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Friso en Karin Derikx van de Dassenwerkgroep Brabant zetten zich met volle energie in voor deze speelse dieren. Locatie is Aanvang 20.00 uur, toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

 “42 jaar geleden zag ik als 10-jarig jongetje voor het eerst een das in de uiterwaarden van de Maas in Vortum-Mullem. Sindsdien ben ik verknocht geraakt aan dit interessante, speelse, en sullige dier met een verborgen levenswijze en een sprookjesachtig uiterlijk,” vertelt Friso Derikx. Samen met zijn vrouw Karin Derikx verzorgt hij de lezing bij IVN Geldrop op 3 april. Ze vertellen onder andere over de das, zijn levenswijze, voedsel, dassenburchten, het nut van de das als biobouwer en over hun dierenambulance. Ook de schade die dassen aan kunnen richten komt aan bod.

Dassenambulance

In 1989 waren Friso en Karin betrokken bij de oprichting van de Dassenwerkgroep Brabant. Die werd in 2006 een ANBI-stichting, waarvan Friso de voorzitter is. Sindsdien draait het echtpaar 24 uur per dag piketdiensten voor dode en hulpbehoevende dassen. In 2018 kwamen zij in het bezit van een speciale dassenambulance van DierenLot, waarmee zij zich landelijk inzetten voor de das.

Toegang vrij

Belangstellenden zijn woensdag 3 april welkom in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant