Afbeelding

Scholen strijden tegen elektronisch afval

Algemeen 379 keer gelezen

GELDROP-MIERLO - Zestien basisschoolteams uit Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard doen van 4 tot en met 28 maart mee met de E-waste Race. Het project gaat in de gemeente Geldrop-Mierlo officieel van start met een kick-off op woensdag 28 februari met wethouder Hans van de Laar op basisschool De Ganzebloem aan de Saruman 1 in Geldrop.

De zestien deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Zo leveren ze een bijdrage aan de circulaire economie.

Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kunt u tussen 4 en 28 maart gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd. Kunt u zelf batterijen uit de apparaten halen? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten. Wanneer u uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. De E-waste Race maakt het u gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij u thuis komen ophalen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus biedt uw kapotte of oude elektronische apparaten online aan! Als dank voor uw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvangt u kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR). 

De scholen die in Eindhoven meedoen zijn De Bijenkorf, SBO Jan Nieuwenhuizenschool, De Vuurvlinder, SBO Petraschool, basisschool Trudo en De Talisman. In Geldrop-Mierlo doen De Vlinder, De Ganzenbloem en de Sint Jozefschool mee en in Valkenswaard De Pionier, OBS De Belhamel, basisschool Agnetendal en De Grasspriet. De E-waste Race Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard is mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven, gemeente Geldrop-Mierlo, gemeente Valkenswaard en Cure Afvalbeheer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant