Initiatiefnemers bij de deelkast in het centrum van Mierlo. (Foto: Jos Lenssen)
Initiatiefnemers bij de deelkast in het centrum van Mierlo. (Foto: Jos Lenssen)

Deelkast bij d’n Intheek in Mierlo

Algemeen 968 keer gelezen

MIERLO - In het centrum van Mierlo staat sinds vorige week een ‘deelkast’ bij d’n Intheek. Een kast gevuld met voedingsmiddelen en verzorgingsproducten. Het is bedoeld voor mensen die het financieel moeilijk hebben. 

door Jos Lenssen

De Deelkast werkt volgens het motto: ‘Neem wat je nodig hebt en deel wat je kunt missen.’ Het is een initiatief van de Ledenraad Rabobank Peelland Zuid en is mede tot stand gekomen door de belangeloze medewerking van ’t Saam en d’n Intheek.
Het fenomeen ‘deelkast’ is overgewaaid uit Amerika en kom je in steeds meer gemeenten tegen. En sinds een week dus ook in Mierlo.
Er staan op diverse plaatsen in Mierlo al langer kleine kastjes bij particulieren waar je boeken kunt ruilen. Sinds kort heeft dit ook navolging gekregen in de vorm van een ander soort deelkast.

Een met een geheel andere achtergrond. Het betreft een kast waar houdbare levensmiddelen zoals bijvoorbeeld groenten in blik/potjes, soeppakjes/blikken, koffie, thee, limonadesiroop en rijst in staan. Ook belangrijk in de deel/voedselkast zijn onder meer hygiënische producten, zoals zeep, tandpasta, shampoo, wasmiddel en menstruatie spullen. De initiatiefnemers benadrukken dat het wel belangrijk is dat de producten onaangebroken zijn en niet over de houdbaarheidsdatum. Alcohol en rookwaren horen niet in de deelkast thuis, verder is alles welkom.
De deelkast in Mierlo is vorige week geplaatst nabij de bibliotheek aan de Dorpsstraat 113. Mensen uit Mierlo die he financieel moeilijk hebben kunnen kijken wat er in de kast staat. En uiteraard hopen de initiatiefnemers dat inwoners van Mierlo die iets kunnen missen zorgen dat de ‘voorraad’ op peil blijft.

Mini-voedselbank

De deelkast is een soort mini-voedselbankje waar je geen lid van hoeft te zijn. Het idee vanuit de Ledenraad Rabobank Peelland Zuid is simpel: om elkaar te helpen. “Zeker in deze tijd waar steeds meer huishoudens moeite hebben om rond te komen. Ook in buurten waar je het niet verwacht.”
Het zou mooi zijn als er op meer plekken in Mierlo en andere gemeenten van soortgelijke weersbestendige en van duurzame materialen gemaakte deelkasten komen te staan. Goed voorbeeld, doet goed volgen, met dank aan de Ledenraad Rabobank Peelland Zuid en de spontane medewerking van de vrijwilligers van ‘t Saam Mierlo en het faciliteren door d’n Intheek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant