Schapen onder een afdak, een project voor gehandicapten in Kongoussi dat steun kreeg vanuit Geldrop.
Schapen onder een afdak, een project voor gehandicapten in Kongoussi dat steun kreeg vanuit Geldrop.

Vijftig jaar vriendschapsband met Burkina Faso

Algemeen 455 keer gelezen

GELDROP – Al een halve eeuw zijn er vriendschappelijke banden tussen Geldrop en het West Afrikaanse land Burkina Faso. Het gaat soms met de nodige strubbelingen, maar de inzet vanuit Geldrop voor de bevolking daar blijft. Op 24 februari is er een receptie en er is een jubileumactie.

De contacten van de commissie ZWO van de protestantse kerk in Geldrop-Mierlo begonnen in het dorp Zimtanga. Piet Bakker, voorzitter commissie ZWO: “We hebben daar veel projecten gerealiseerd in overleg met de plaatselijke bevolking. Gaandeweg hebben we ook in de rest van Burkina projecten gedaan. Maar het dorp Zimtanga is altijd een speciale plaats in ons hart blijven innemen.”
Vijftig jaar hulp heeft volgens de commissie gezorgd voor meer dan 2,5 miljoen euro steun. Het bieden van steun is niet altijd even eenvoudig. Zo wordt Burkina sinds een paar jaar geplaagd door terrorisme. “Dat is overgewaaid uit Mali. Het terrorisme is divers van aard. Het is een mengeling van jihadisme en ordinair banditisme.” Voor de jeugd zijn er volgens Bakker weinig kansen. “Er is nauwelijks toekomst voor jongeren op het platteland. Vertrekken naar de stad is ook geen optie want er zijn er al zo veel die dat doen. En het leven in de stad is meestal nog troostelozer.”

Gewelddadige groepen

Zimtanga was lange tijd een vredig dorp, waar verschillende stammen en geloven in harmonie samenleefden. Leden van commissie ZWO waren in 2018 nog in Zimtanga, een jaar later was de situatie daar een stuk slechter. “In 2019 werd het dorp opgeschrikt door rondtrekkende gewelddadige groepen met dertien doden tot gevolg. Meer dan 25.000 mensen uit het dorp en de regio Zimtanga zijn gevlucht naar het nabijgelegen stadje Kongoussi. Daar is het relatief veilig omdat er een post van het leger is.” Kongoussi zelf heeft 30.000 inwoners en vangt naast de vluchtelingen uit Zimtanga ook mensen op uit andere delen van het land. Twee keer is er vanuit Geldrop-Mierlo geld overgemaakt voor voedselhulp.
Bakker: “we hadden en hebben goede contacten met de Chef. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we hem gevraagd waar behoefte aan is. Dat heeft geleid tot een vraag voor structurele hulp aan de meest kwetsbaren onder hen.”

Jubileumproject en receptie

Het is van belang dat zo veel mogelijk vluchtelingen weer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Met twee schapen en een ram kunnen ze aan de slag als fokker. Drie dieren samen met voer en veterinaire hulp voor de eerste periode kost 460 euro. De commissie ZWO vraagt mensen om het project ondersteunen met een gift. “Dit geld gaat regelrecht naar Burkina. Er blijft geen cent aan de zogenaamde strijkstok hangen.” Informatie is te vinden op www.geldrop-burkinafaso.nl. Zaterdag 24 februari van 14.00 tot 17.00 uur is er een receptie in het Kruispunt in Geldrop, Slachthuisstraat 22.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant