Afbeelding
Ger Jansens

Martin’s Moment over voorlezers bewonderen en beoordelen

Algemeen 470 keer gelezen

Al een aantal jaar mag ik jurylid zijn bij de Geldropse voorleeswedstrijd. Dat is een mooie en moeilijke taak.

Mooi omdat je mag kijken en luisteren naar kinderen die hun best doen om het publiek te boeien met een leuk en/of spannend verhaal. Moeilijk omdat je als jury een winnaar moet kiezen, terwijl het natuurlijk allemaal winnaars zijn. Kinderen van een jaar of elf, twaalf die in een grote stoel gaan zitten en dan een stukje lezen. Zittend op een podium en wetende dat er ruim tweehonderd kinderen naar jou kijken. Alle ogen zijn op jou gericht. En dat er ook nog een jury kijkt en luistert en op allerlei dingen let. Kijk je wel af en toe naar het publiek, ben je wel goed genoeg te verstaan? Probeer dan maar eens bij de les te blijven. Het lukte de negen schoolkampioenen zonder zichtbare zenuwen en dat is bewonderenswaardig.
Voor ons als jury komt daarna het beoordelen. Wie van de negen schoolkampioenen is de allerbeste voorlezer van Geldrop? Ieder jaar is dat best lastig. Gelukkig vormen we met drie mensen de jury en waren we het ook dit jaar weer eens. Natuurlijk zijn er best wel wat verschillen, maar ze verdienen allemaal een prijs. Dus hadden we acht nummers twee en Evy als nummer een. Die had overigens ook nog eens een fantastische boektitel uitgekozen: ‘Lees dit niet!’ De voorleeswedstrijd is een landelijk evenement en heel erg belangrijk naar mijn mening.
Ouders moeten tijd vrijmaken om hun kinderen voor te lezen. Als het even kan iedere dag. Probeer kinderen het plezier van lezen over te brengen. Laat ze kennismaken met andere werelden. Spoken en sprookjes prikkelen de fantasie. De kinderen die wij als jury mochten beoordelen zijn zelf gaan lezen. Hebben ontdekt hoe mooi het is om te kunnen verdwalen in een verhaal. En ze zijn sterk genoeg om hun favoriete verhalen te delen. Eerst met hun klasgenootjes en daarna ook nog eens met hun leeftijdsgenootjes. En dat voor een volle zaal, zittend in een prachtige stoel midden op het podium. De kampioenen Chloe, Isabelle, Max, Malou, Levi, Kaat, Luna, Marit en Evy kunnen trots zijn op zichzelf.

martin de bruijne

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant