Jos van Bree op bezoek bij leerlingen die een lesprogramma over de verkiezingen kregen.
Jos van Bree op bezoek bij leerlingen die een lesprogramma over de verkiezingen kregen.

‘Verkiezingen zijn een intensief traject’

Algemeen 378 keer gelezen

GELDROP-MIERLO - “De verkiezingen zijn voor ons als gemeente een heel intensief traject. Het vergt veel inzet van veel mensen.” Met burgemeester Jos van Bree kijken we terug op de verkiezingen. En er was en is natuurlijk nog veel meer. Zo is het carnavalsseizoen losgebarsten en staat er een ‘crisisoefening ’op het programma.

door Martin de Bruijne

Het gesprek met Jos van Bree is op de ochtend na de Tweede Kamerverkiezingen. Verkiezingen die voor nogal wat opschudding hebben gezorgd. Over het stemgedrag van de Nederlanders kan de burgemeester niets zeggen. “De democratie heeft gesproken.” 

In Geldrop-Mierlo is de dag van de verkiezingen in ieder geval goed verlopen. “Het is een heel intensief project, waar veel mensen bij betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de mensen in de buitendienst. Die moeten niet alleen de verkiezingsfolder plaatsen, maar op alle 21 stembureaus moeten er ook stemhokjes en stembussen komen te staan.” Die moeten geplaatst worden en na de stemming ook weer opgeruimd. De enorme kandidatenlijsten maken ook dat er per stembureau meerdere stembussen moeten zijn omdat ze logischerwijs eerder vol zitten. Van Bree kijkt tevreden terug op het verloop van de verkiezingen. “We hadden eigen medewerkers als voorzitter en vicevoorzitter van de stembureaus en daarnaast genoeg aanmeldingen voor leden van de stembureaus. ’s Avonds om negen uur begon het tellen van de stemmen, rond half drie was iedereen klaar.” Een flinke operatie. Van Bree: “En het kost ook veel geld. We krijgen vanuit het Rijk een vergoeding voor verkiezingen op jaarbasis. Dit jaar waren er twee verkiezingen dus het potje was leeg.” Als alles volgens schema verloopt zijn er in 2025 geen verkiezingen en kan de gemeente het budget van dat jaar gebruiken om de extra kosten van dit jaar te dekken.

Crisissituatie

Eerder deze week was Jos van Bree een dag bezig met een oefening van het Regionaal Beleids Team. “Als burgemeesters oefenen we dan het handelen in een crisissituatie, dat is heel waardevol.” Die trainingen zijn zowel gemeentelijk met burgemeester Van Bree als voorzitter als regionaal met de Eindhovense burgemeester als voorzitter. Het gaat dan om leiding geven in een crisissituatie. Bijvoorbeeld hoe te handelen bij een cyberaanval of zoals nu in deze oefening als er een dierlijk virus opduikt. Je simuleert een situatie en traint hoe te handelen. Welke expertise is nodig en welke rol is er voor een burgemeester. Daarbij kunnen verschillende rollen van de burgemeester in beeld komen: crisismanager, maar ook de rol van burgervader. Van Bree benadrukt het belang van de oefeningen. “En je hoopt natuurlijk dat het in de praktijk nooit nodig zal zijn.”

Flinke verzameling

Een hele andere rol heeft Jos van Bree bij activiteiten als de intocht van Sinterklaas en het deze maand gestarte carnavalsseizoen. “Het is mooi om te zien dat zowel bij De Geldropse Jagers als De Kersepit jonge mensen prins zijn geworden. Op die manier kunnen de verenigingen ook een jongere generatie aan zich binden.” De burgemeester probeert, vaak in het bijzijn van leden van het college, de prinsenrecepties en de zittingsavonden van de verenigingen te bezoeken. Gezellige bijeenkomsten, volgens Van Bree. “En het is natuurlijk leuk dat je een onderscheiding krijgt. Door de jaren heen heb ik een flinke verzameling opgebouwd.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant