Niels bij de lift in de spoortunnel die al bijna een jaar zijn vrijheid beperkt. (Foto: Micle de Greef)
Niels bij de lift in de spoortunnel die al bijna een jaar zijn vrijheid beperkt. (Foto: Micle de Greef)

Lift bij station al bijna een jaar kapot

Algemeen 1.064 keer gelezen

GELDROP – Een flinke vuurwerkbom vernielde de lift in de tunnel bij het Geldropse station. Dat is bijna een jaar geleden. Sinds die tijd is de lift kapot. Tot grote frustratie van mensen die van de lift gebruik moeten maken, zoals Niels van Lenthe. “De NS, onze gemeente en ProRail blijven naar elkaar wijzen en niemand neemt de verantwoordelijkheid.”

Geldroppenaar Niels is rolstoelgebruiker en afhankelijk van de lift. Dat de stationslift in Geldrop nu bijna een jaar buiten gebruik is beperkt zijn onafhankelijkheid en dat is frustrerend. Terug naar bijna een jaar geleden. Een vuurwerkbom verwoest de lift. “Mij als geboren mindervalide is nooit geleerd om dan maar even de trap te pakken, want dat is niet mogelijk”, legt twintiger Niels uit. Hij gaat op zoek naar een alternatief. “Ik informeer bij de NS, onze gemeente en ProRail naar een oplossing. Volgens alle partijen is de stations-taxi de enige oplossing om mij te kunnen voortbewegen zolang de lift stuk is.” 

Spontaniteit verdwijnt

En die taxi is volgens Niels geen goed alternatief als hij op bezoek wil bij vrienden of een wedstrijd van PSV in het stadion wil zien. “Om te beginnen moet je een stations-taxi reserveren en dan is de spontaniteit van een uitstap als sneeuw voor de zon verdwenen. Je moet dan echt gericht gaan nadenken. Wat wil ik op de locatie gaan doen, hoe lang duurt het? Extra energie die je kwijt bent en dan moet je rit en de activiteit nog beginnen.”
Hij probeerde het meerdere keren. De heenreis lukt nog wel, want dan is Niels nog vlakbij huis. Opgehaald worden is een ander verhaal. Niels moet, ook bij kou en regen, buiten wachten. “Naar binnen gaan mag niet, want dan bestaat de kans dat de chauffeur je niet ziet. Als ze geen passagier zien rijdt de chauffeur weg.”
Wie hem komt halen weet hij niet vooraf. Een hoop onzekerheid en daar heeft Niels de energie niet voor. “Omdat er geen andere optie is heb ik tegen beter weten in toch een aantal keer gebruik gemaakt van de geboden oplossing. Helaas bracht mij dit iedere keer weer in een negatieve situatie. Ik maak nu absoluut geen gebruik meer van de stations-taxi en zit nu meer thuis dan voorheen. Ik kan niet meer naar de bioscoop, voetbalstadion of het terras in de stad.” De ‘gewone’ bus nemen kan, maar dat raakt weer aan zijn zelfstandigheid. “Ik zal altijd iemand nodig hebben die mij veilig vastzet in de lijnbus.”
Een gerepareerde lift hebben mensen als Niels nodig. En die lift is dus al bijna een jaar stuk. Onderdelen waren niet leverbaar en de reparatie is al een paar keer uitgesteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant