Er is in ieder geval genoeg te kiezen.
Er is in ieder geval genoeg te kiezen.

Martin’s Moment over een vakje rood kleuren

Algemeen 281 keer gelezen

We mogen volgende week naar de stembus. Ik ga zeker geen stemadvies geven. Stemmen is in ons land een recht en het is aan jullie om daar wel of geen gebruik van te maken.

Blijkbaar vinden gevangenen het onterecht dat zij niet van hun recht gebruik mogen maken. Er is zelfs een rechtszaak aangespannen, alsof rechters in ons land geen andere zaken op hun bordje hebben. Ik vond het een wonderlijk bericht. Wie in de gevangenis zit kan niet naar de stembus. Als je toch je stem wilt laten horen moet je iemand anders machtigen. Het zal wel aan mij liggen, maar dat is volstrekt logisch. Kunnen gaan stemmen is een recht en wie in de gevangenis zit heeft bepaalde rechten voor een bepaalde tijd verspeeld. Gemakshalve ga ik ervan uit dat je niet voor niets in de bak zit. Je hebt iets gedaan wat niet mag en daar heb je straf voor gekregen. Lijkt me simpel. Dus heb je minder rechten dan de mensen die niet vast zitten. Je kunt niet naar je werk of de kroeg en krijgt vast ook geen vrijstelling om een ommetje te gaan maken met de hond. Je moet maar afwachten wat de pot schaft en ik mag hopen dat de plaatselijke shoarmataxi niet aan de deur komt. Je mag wel je stem uitbrengen, maar moet dat via een ander doen. Ik las ergens dat een van de kritiekpunten was dat je met een volmacht niet zeker weet of die persoon wel het hokje kleurt dat je wil. Volgens mij telt dat voor iedereen. Als ik mijn kameraad vraag om voor mij te stemmen moet ik ook maar vertrouwen hebben dat hij het hokje van mijn keuze rood kleurt. 

Dat inkleuren is trouwens ook wel echt een bijzonder iets, toch? Dat we anno 2023 nog altijd met een potlood een stem uitbrengen. Wel netjes binnen het hokje blijven anders telt het niet. Typisch Nederlands. Alle bankzaken kun je digitaal doen. Wanneer hebben jullie voor het laatst een acceptgiro gezien? Wie is er het afgelopen jaar nog naar de brievenbus gewandeld (weten we nog wat dat is?) om een bankoverschrijving te posten?
We kunnen alles digitaal afhandelen en dat wordt van ons verwacht. Dat kan blijkbaar allemaal veilig, maar een stem uitbrengen via de digitale weg is dan ineens fraudegevoelig. Dus krijgen we een stembiljet van een paar meter groot waar we een minuscuul stipje op mogen zetten.

martin de bruijne

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant