(Foto: Micle de Greef)
(Foto: Micle de Greef)

Wethouders worden allemaal fulltimer

Algemeen 428 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo heeft de begroting voor 2024 vastgesteld. Dat gebeurde zonder veel vuurwerk. Er werden uiteindelijk tien wijzigingsvoorstellen in stemming gebracht, vier haalden de eindstreep. Op D66 na konden alle partijen instemmen met de begroting.

Er komen twee buitensportfaciliteiten bij, het liefst een in Geldrop en een in Mierlo. Dat amendement van het CDA werd unaniem omarmd. Volgend jaar gaat de gemeente dit laten onderzoeken. De wethouders in Geldrop-Mierlo gaan allemaal ook op papier fulltime werken. Er zijn vijf wethouders die nu samen 4,6 voltijdsbanen hebben. Niet genoeg volgens het CDA.

‘Parttime wethouders passen niet bij een gemeente’

De partij stelde voor om de uren van alle wethouders op fulltime te zetten. De meerderheid van de gemeenteraad ging akkoord. Met name oppositiepartijen D66, Samen en VVD zien de uitbreiding niet zitten. Ton van Happen (D66) merkte op dat de formatie al is vergroot. Geldrop-Mierlo had in de vorige raadsperiode nog 3,8 fte en dat is aangepast naar 4,6 fte. Nu verder uitbreiden is volgens D66 en VVD een verkeerd voorbeeld geven.
Ook Miranda Verdouw (Samen) wil dat het aantal uren hetzelfde blijft. “Dat is aan het begin van de periode vastgesteld. Ik heb niet het idee dat er iets veranderd is, dus het plan is vrij onzinnig”, aldus Verdouw. Oppositiepartij PvdA bleek warm voorstander van de uitbreiding. “Parttime wethouders past niet bij een gemeente. Wethouder ben je 24 uur per dag, parttime wethouders is echt oubollig”, aldus PvdA raadslid Paul Elsendoorn. Ook Mark van Schaijk (CDA) ziet uitbreiding als noodzakelijk. “Wethouders hebben een fulltime baan en zetten zich meer dan veertig uur per week in. Wethouder ben je altijd.” De uitbreiding kost Geldrop-Mierlo ruim dertigduizend euro op jaarbasis.
D66 stemde uiteindelijk als enige partij tegen de begroting. Reden is dat een verwacht overschot in 2024 mogelijk toch een tekort zou kunnen worden. Wethouder Hans van de Laar (financiën) waarschuwde hier tijdens de 3,5 uur durende vergadering voor. Plannen die de gemeenteraad toevoegde via wijzigingsvoorstellen kosten geld en kunnen de begroting wijzigen. Ook zijn Rijksmaatregelen die vorige maand bekend zijn gemaakt nog niet verwerkt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant