Kramen met aandacht voor duurzaam leven op de Andere Mert. (Foto: Corinna Romanesco)
Kramen met aandacht voor duurzaam leven op de Andere Mert. (Foto: Corinna Romanesco)

Andere Mert met kramen en muziek

Algemeen 1.172 keer gelezen

GELDROP – “Iedereen kan bijdragen aan een betere wereld en wij willen inspireren, verbinden en draagvlak creëren.” Dat is volgens de organiserende werkgroep de Andere Mert Regenboogfestival in een notendop. Zondag 24 september is het festival op het terrein aan de Heggestraat in Geldrop.

“De Andere Mert Regenboog festival wil een podium zijn voor iedereen die zich bezighoudt met duurzaam samenleven, zowel dichtbij als ver weg.”
Op de Andere Mert tientallen kramen met informatie en producten. Denk aan duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking, dierenwelzijn, milieu, een menswaardig bestaan en energietransitie. Veel standhouders komen al sinds en jaar dag naar de Andere Mert, ook zijn er dit jaar enkele nieuwelingen. Het geheel wordt omlijst met wereldmuziek en er zijn hapjes en drankjes te koop.

Zakjes zaad

Organisaties als IVN Geldrop zijn al jarenlang te gast op de Andere Mert. In het verleden was de ‘alternatieve markt’ in het kasteelpark, waar ook het IVN haar thuisbasis heeft. Sinds vorig jaar is de Andere Mert Regenboogfestival op het braakliggend terrein in de Heggestraat.
Tegels uit tuinen kunnen bezoekers op de Andere Mert ruilen voor een zakje zaad naar keuze, in de gecombineerde kraam van de Zadenbibliotheek en IVN. Voor overige bezoekers is er, zolang de voorraad strekt, een zakje met een inheems zadenmengsel. IVN Geldrop over de actie van dit jaar. “Meer en vooral inheems onbespoten planten zijn belangrijk voor ons voortbestaan.”
Het najaar is de beste tijd om inheemse zaden te zaaien en planten te poten. In de combikraam van IVN Geldrop en de Zadenbibliotheek van Bibliotheek Dommeldal zijn voorbeelden te zien van biologische, inheemse planten, die te koop zijn in een tuincentrum. Deze zijn bij uitstek geschikt voor onze bijen en andere bestuivende insecten. IVN verstrekt gratis flyers met tuinier- en plantentips. De Zadenbibliotheek deelt niet alleen zakjes inheems gemengd zaad uit, maar roept daarnaast tuiniers op zaden in te leveren van planten die niet met bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn behandeld. Wie één of meer tegels inlevert mag een zakje zaad van onbespoten planten uitzoeken.

Tegelwippen

Geldrop-Mierlo doet dit jaar voor het eerst mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen, dat loopt tot 1 november. De bedoeling is dat zoveel mogelijk inwoners tegels uit hun tuin verwijderen ten gunste van beplanting. De Andere Mert Regenboogfestival is zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant