In Nuenen staan ze  op 16 en 22 september stil bij de bevrijding nu 79 jaar geleden.
In Nuenen staan ze op 16 en 22 september stil bij de bevrijding nu 79 jaar geleden.

Viering bevrijding Nuenen

Algemeen 817 keer gelezen

NUENEN - De bevrijding van Nuenen herdenken en vieren, dit jaar met de dropping van een groot aantal parachutisten op 16 september op het veld langs de Mierlosedijk ter hoogte van Vaarle. 

De historische Douglas DC3 (Dakota) vertrekt rond 15.15 uur van Eindhoven Airport met in eerste instantie 26 parachutisten en vliegt rechtstreeks naar Nuenen. Deze dropping is uniek omdat er normaal gesproken alleen gesprongen wordt op die plaatsen, waar in de Tweede Wereldoorlog ook een parachutistenlanding heeft plaatsgevonden.
Vanwege het aantal aanmeldingen is de kans heel groot dat er zelfs een tweede dropping plaatsvindt op hetzelfde terrein. Na hun landing worden de parachutisten met een groot aantal historische militaire voertuigen naar het basiskamp in Eerde gebracht.

Veteranen

Op 22 september is het evenement, zoals ze dat jaarlijks gewoon zijn in Nuenen. Dat wil zeggen dat er ‘s middags een bijeenkomst is voor de veteranen uit het dorp met een aantal genodigden. Samen met een afvaardiging van de scholen spreken zij over alle facetten van de oorlog. Niet alleen van de Tweede Wereldoorlog, maar ook de deelname van militairen aan een groot aantal latere oorlogssituaties en vredesmissies.
Om 17.45 uur is er een bijeenkomst in de H. Clemenskerk, waar door het Gerwens Muziekkorps gepaste muziek ten gehore wordt gebracht en de namen van alle slachtoffers zullen worden voorgelezen om hen dankbaar te herdenken. Vervolgens brengen leden van de Scouting Rudyard Kipling voorafgegaan door de gilden en de veteranen om 18.15 uur de kransen naar het monument ‘Wederopstanding is bevrijding’ aan de Europalaan. In tegenstelling tot de afgelopen jaren wordt het verkeer vanaf 18.00 uur omgeleid. Na de kranslegging aldaar en twee minuten stilte worden de volksliederen gespeeld van Nederland, de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Vervolgens wordt om 19.00 uur de terugtocht naar Het Klooster gehouden, waar het Bevrijdingsvuur wordt aangestoken.

Bevrijdingsdans

Dat is ondertussen opgehaald onder begeleiding van de wielervereniging Toerclub Nuenen en een aantal militaire voertuigen. Nadat om 19.20 uur de vlam voor Het klooster is aangestoken spreekt de burgemeester, is er een bevrijdingsdans van UC Dance, brengen de gilden hun vaandelgroet en zingt de Zanggroep Midore enkele liederen. Op een podium tegenover Het klooster vanaf 20.30 uur een optreden van de band Ooh my Soul.

Uit de krant