Voor Hans van Es is het de laatste Drop voorstelling. (Foto's: Micle de Greef)
Voor Hans van Es is het de laatste Drop voorstelling. (Foto's: Micle de Greef)

‘Het is een fantasieprikkelende voorstelling’

Algemeen 1.344 keer gelezen

GELDROP – “De bewerking van een bestaand sprookje, met een knipoog naar het heden.” Theater Drop presenteert in oktober ‘De nieuwe veren van de keizer’. Een familievoorstelling met bekende en minder bekende personages. “Met natuurlijk de bekende dropsaus.”

door Martin de Bruijne

Deze zaterdag repeteert Theater Drop de nieuwe voorstelling. De teksten zitten er al goed in, de komende weken is het tijd om de laatste punten op de i te zetten. Voor aanvang van de repetitie is het een gezellige boel bij Drop. Dat plezier wil de groep ook uitstralen op het podium in de Weeffabriek. Twaalf spelers staan er straks op de planken, waaronder een paar jonge meiden. “Het is gezellig en erg leuk”, merkt Jasmijn een van de jongste speelsters op. Jasmijn is ‘bijna negentien’ speler en tekstschrijver Hans van Es is 71. Voor hem is ‘De nieuwe veren van de keizer’ zijn laatste kunstje voor Drop. Voor Angela wordt de voorstelling over de roversbende van Arie Baba haar debuut bij de Geldropse toneelgroep. “Alle tien de voorstellingen heb ik gezien en nu doe ik mee. Het is erg leuk, een leuke groep en ik ben warm ontvangen.”

Arie Baba is de zoon van de beruchte Willem Holneus, die zich gruwelijk in de nesten heeft gewerkt. Arie belandt bij de dominante en ijdele keizer Donald in het Grijze Huis om een deal te sluiten met pauwenveren. Het verhaal in een notendop. In ‘De nieuwe veren van de keizer’ maakt het publiek ook kennis met Jannes van marskramer en zijn ezeltje Heintje. Bekende personages worden op de hak genomen. De ijdele keizer Donald heeft vast wel wat weg van zijn naamgenoot de oud-president. Theater Drop wil voorstellingen maken voor jong en oud, zeg maar van 6 tot 96 jaar maar ze kijken niet op een jaartje meer of minder. "Het verhaal is leuk voor de kinderen, de grappen zijn meer iets voor volwassenen.” De voorstelling zit vol met grappen en verwijzingen. "Het is een fantasieprikkelende voorstelling.” Hans van Es schreef het script en de liedteksten. Eigen teksten op bekende melodieën. Herkenbaar en toch ook een beetje onvoorspelbaar. Het is de succesformule van Theater Drop. "Het is voor jong en oud leuk. Voor kinderen spelen betekent ook dat je over de top mag”, maakt Van Es duidelijk.

"Het is ook een laagdrempelige manier voor ouders om hun kinderen met cultuur in aanraking te laten komen”, merkt een van spelers nog op. Na ‘De prinses op de erwt’ is het nu tijd voor ‘De nieuwe veren van de keizer.’ De voorstellingen zijn in de Weeffabriek op 4, 5, 6, 7 en 8 oktober. Kijk op www.theaterdrop.nl voor de tijden en het bestellen van kaartjes.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant