Roland (l) en Necmettin.
Roland (l) en Necmettin.

‘Ik wil graag iets doen voor de maatschappij’

Algemeen 1.062 keer gelezen

GELDROP - Het Taalmaatjesproject van de LEVgroep, een succesvol project vol mooie verhalen. Roland Tacken (55) uit Geldrop is nu bijna een jaar taalcoach voor deelnemer Necmettin uit Turkije. Necmettin woont met zijn gezin ongeveer vier jaar in Mierlo en is door de LEV gekoppeld aan Roland.

“Je kent dat wel,” zegt Roland, “met oudjaar maak je goede voornemens en dan vergeet je ze weer. Zo had ik vorig jaar de gedachte om iets zinvols te gaan doen, iets nuttigs naast mijn werk. Ik dacht meteen aan vluchtelingenwerk en ik zei dat tegen mijn vrouw. Maar binnen een week was ik het alweer vergeten en moest mijn vrouw me eraan herinneren!” 

‘Het is niet de bedoeling dat we lesgeven en ook niet de bedoeling dat we de ander constant corrigeren’


Roland komt bij het Taalcoach-project terecht van de LEVgroep in Geldrop en er wordt een ‘match’ gezocht bij de groep nieuwkomers die graag extra willen oefenen met de Nederlandse taal. Roland: “Necmettin is leergierig en zeer gedreven, hij wil graag meedoen en vertelt mij ook interessante dingen over zijn eigen cultuur.”

Verrassing

De uitwisseling van gebruiken, ideeën en gedachten over elkaars leefwereld is voor beiden een grote verrassing geweest. “Ik wist niet dat het zoveel voldoening zou geven om iemand te helpen met het oefenen van onze taal. Daarbij vind ik het ontzettend leuk dat we allebei eenzelfde soort van humor hebben, dat maakt ons contact heel prettig”, aldus Roland. “Het is ook meer dan taal,” voegt Necmettin er aan toe, “want wij hebben elkaar goed leren kennen en ook als gezinnen zijn we een paar keer bij elkaar geweest. Roland en zijn vrouw hebben drie kinderen en wij ook, ongeveer van dezelfde leeftijd. Hij is als een broer voor mij, hij laat mij Nederland zien door zijn ogen.” Iedere week hebben ze een afspraak. Soms gaan ze ook wandelen en vertellen elkaar dan wat ze in die week hebben meegemaakt. Zo oefenen ze spelenderwijs de taal. “Het is niet de bedoeling dat we lesgeven en ook niet de bedoeling dat we de ander constant corrigeren”, legt Roland uit. “Iedereen kan dit doen, denk ik”, zegt Roland, “want iedereen kan op zijn of haar eigen niveau inspelen op de ander. Het gaat erom dat je tijd en energie wilt investeren en belangstelling hebt in de ander. De tijden kun je afbakenen. Als iedere week teveel is, doe je het een keer per 14 dagen.”

Taal is een sleutel, een middel om een doel te bereiken, namelijk mensen meer mogelijkheden te geven om deel te nemen aan onze samenleving. Als dat op een leuke en aangename manier kan, is dat voor beide partijen een verrijking. Beiden zijn blij dat ze elkaar hebben leren kennen. Officieel duurt het Taalmaatjesproject een jaar zodat andere nieuwkomers ook een kans krijgen.

‘Roland is als een broer voor mij, hij laat mij Nederland zien door zijn ogen’


De LEVgroep zoekt nieuwe taalcoaches zoals Roland of vrijwilligers die op een andere wijze willen helpen met het inburgeringsproces van statushouders. Er zijn veel leuke mogelijkheden en het geeft een hoop voldoening. Zoals gezegd, mensen kunnen zich opgeven of meer informatie krijgen bij de LEVgroep. LEV (Leven en Verbinden) Aïda Ceric, telefoon: 06-89974074 of mailen naar Geldrop-mierlo@levgroep.nl.

Uit de krant