Optreden de Kersenlanders tijdens bezoek aan Duitsland.
Optreden de Kersenlanders tijdens bezoek aan Duitsland.

Jubilerende Kersenlanders op bezoek in Duitsland

Algemeen 276 keer gelezen

MIERLO - In het kader van het 75-jarig bestaan dit jaar bracht kapel de Kersenlanders onlangs een bezoek aan Höchstadt (an der Aisch) gelegen in de Duitse deelstaat Beieren. Het werd voor het 26-koppige gezelschap uit Mierlo een zeer geslaagde jubileumactiviteit waar ze met veel plezier op terugkijken.

Op Hemelvaartsdag vertrok het gezelschap met de bus en aanhanger vol muziekinstrumenten naar Höchstadt an der Aisch. Bij aankomst werd ingecheckt bij Hotel zur Post en samen met een afvaardiging van de gastvrije Höchtstadt Kapelle van een diner genoten. Op vrijdag stond een bezoek gepland aan Thomann een hele grote muziek winkel/producent en een stadswandeling in Bamberg, waarvan de hele stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Vreemd gebouw

Dat komt omdat in de binnenstad de oorspronkelijke middeleeuwse gebouwen en de structuur zo goed bewaard gebleven zijn, dat de stad de middeleeuwen uitademt. Het meest unieke plaatje in Bamberg is dat van het oude stadhuis, bouwtechnisch is het een hoogst vreemd gebouw met een strak 18e eeuws deel, de toren op de brug en het vakwerkgedeelte. Onder leiding van een plaatselijke gids werd volop historie genoten.
In de avond stond het eerste optreden op het programma in het dorpje Burgebrach bij de Schwane Keller.
De omstandigheden buiten waren niet ideaal maar de Kersenlanders speelden hun Böhmische en Egerländer muziek met veel enthousiasme. De volgende dag begon met een levendige stadswandeling in Höchstadt. De plaatselijke historische vereniging had er veel werk van gemaakt.

Onder het genot van lokaal bier, worst en fijne muziek werd het heel gezellig

Bij elk historisch punt, der Turm, der Castel, das Rathaus und die lokale bierbraurerei, werden opvoeringen in middeleeuwse klederdracht uitgevoerd om de geschiedenis van de stad uit te beelden en te vertellen. Höchstadt staat bekend om haar ‘Kellers’. Tientallen gebouwen op de heuvel in de stad die een kelder in de heuvel hebben met ‘kamers’ erin, waarin in de middeleeuwen het bier per familie werd opgeslagen. Heden ten dagen in het bezit van de lokale families die er wijn of bier opslaan. Onder leiding van een plaatselijke Keller bezitter werd er een bezichtiging gedaan en wijn geproefd.
Aansluitend geheel onder lokaal gebruik, werd er voor de plaatselijke inwoners een concert gegeven op de ‘Petersbeck Keller’ samen met de Kapelle Höchstadt. Een hoogtepunt van de Duitsland reis voor de Kersenlanders. De Böhmische en Egerländer muziek viel in de smaak bij het publiek dat in grote getalen was gekomen. Onder het genot van lokaal bier worst en fijne muziek werd het heel gezellig. Zondag werd de jubileumtrip afgesloten en kon het gezelschap terugkijken op een geslaagde trip waarin er verwantschap met de Kappelle Höchstadt is ontstaan.

Op zoek naar muzikanten

Een mogelijke uitwisseling in de toekomst naar Mierlo wordt dan ook niet uitgesloten. De Mierlose kapel de Kersenlanders onder leiding van Chris de Baat maakt Böhmiscch en Egerländer muziek en is op zoek naar muzikanten die graag met hen willen spelen. Voor meer informatie zie www.de-kersenlanders.nl. Optredens tijdens het jubileumjaar: 11 juni: Carat in Helmond Aanvang 12.00 uur. 30 juni: Mierloos Kersenfeest. 9 juli: Berkenheuvel in Geldrop. 19 september: bij Zij Actief in de Vliegert. 12 november: met zanggroep Ankoor in de Vliegert. 10 december: Mierlo Maestro, Kersenpitten.

Uit de krant