Volgens ondernemersverenigingen is er behoefte aan meer ruimte voor bedrijven. (Foto: Corinna Romanesco)
Volgens ondernemersverenigingen is er behoefte aan meer ruimte voor bedrijven. (Foto: Corinna Romanesco)

Tekort aan bedrijventerreinen

Algemeen 405 keer gelezen

REGIO – Er is een drastisch tekort aan bedrijventerreinen in de regio. Dat stellen ondernemersverenigingen in de Brainportregio. In een brief aan de 21 gemeenten in de Brainportregio doet VNO-NCW Brabant-Zeeland een oproep om bedrijven meer ruimte te geven.

Gemeenten moeten volgens de ondernemersverenigingen nieuwe bedrijventerreinen uitgeven en bestaande terreinen herontwikkelen. In de brief stellen de ondernemers dat de druk op de ruimte toeneemt. Ruim 40 procent van de werknemers in deze regio werkt bij een bedrijf op een bedrijventerrein. Goed voor minimaal 45 procent van de economische toegevoegde waarde, terwijl het slechts 2,6 procent van het Brainport-grondoppervlak beslaat. Ondernemers geven aan vooral meer ruimte nodig te hebben om door te groeien, om zich te vestigen binnen het ecosysteem van de regio en extra ruimte nodig te hebben om hun bedrijf te verduurzamen. Er zou volgens een onderzoeksbureau tot 2030 behoefte zijn aan 250 tot 400 hectare ruimte op bedrijventerreinen.

Wonen en werken

Afgelopen november tekenden de 21 gemeenten samen met provincie en het Rijk voor een opgave van tenminste 62.000 nieuwe woningen en een aanpak van het totale mobiliteitssysteem. Hans van den Dungen, Voorzitter van het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) steun deze aanpak, maar geeft ook aan: ‘’Het aanbod aan kwalitatieve bedrijventerreinen in onze regio is erg schaars. Om de groei in de regio bij te kunnen benen is het noodzakelijk dat er nieuwe, aantrekkelijke bedrijventerreinen gerealiseerd worden die bovendien goed bereikbaar zijn”.

‘Het is belangrijk dat de regio sneller en structurele knopen doorhakt’

De brief is opgesteld door VNO-NCW Brainport, samen met verschillende ondernemersverenigingen waaronder Ondernemers Contact Nuenen, Stichting Parkmanagement Nuenen en Geldrop-Mierlo Netwerk voor Industrie (Gemini). Adri Geerts, voorzitter van Gemini ziet graag meer ruimte voor bedrijven. “Als Gemini hebben we ons altijd actief uitgesproken voor meer bedrijventerreinen in Geldrop- Mierlo. Veel van onze leden willen uitbreiden of doorontwikkelen. Door een tekort aan deze doorontwikkel ruimte heeft het MKB geen plek voor nieuwe locaties en kunnen de grotere bedrijven niet doorgroeien. Het is daarom belangrijk dat de regio sneller en structurele knopen doorhakt.”

Uit de krant