Marcel en Janine van de Wiel klaar voor hun tweehonderd kilometer lange uitdaging. (Foto: Jos Lenssen)
Marcel en Janine van de Wiel klaar voor hun tweehonderd kilometer lange uitdaging. (Foto: Jos Lenssen)

Een nieuw leven na een dubbele longtransplantatie

Algemeen 1.024 keer gelezen

MIERLO -  Wat besmet raken met het coronavirus kan betekenen voor je gezondheid en met name de longen weet Mierlonaar Marcel van de Wiel als geen ander. Eind 2020 werd hij met het virus besmet terwijl zijn longen vanwege een immuunziekte al een poosje niet al te best waren. Een dubbele longtransplantatie was uiteindelijk de enige mogelijkheid voor overleving.

door Jos Lenssen

Een geslaagde transplantatie in mei 2022 was zijn redding. Nu een jaar later is Marcel zelfs zover om zijn ultieme doel te verwezenlijken. Samen met zijn vrouw Janine per fiets ruim 200 kilometer Mierlo-Utrecht vice versa voor een bezoekje aan het UMC Utrecht.

Zijden draadje

Ruim twee weken geleden werd Marcel’s 55ste verjaardag gevierd. Een heel bescheiden feestje ondanks dat het zonder twijfel zijn meest speciale verjaardag uit zijn leven moet zijn geweest gezien de situatie een jaar eerder toen zijn gezondheid aan een zijden draadje hing, zo hoorde hij later vertellen door de artsen na de succesvolle dubbele longtransplantatie in het UMC Utrecht. Na zes dagen op de IC gelegen te hebben kon het herstel met hele kleine stapjes ingezet worden. Zo snel de Mierlonaar de jaren daarvoor fysiek had ingeleverd en van een goed getrainde badmintonspeler afgleed naar een longpatiënt die aangewezen was op zijn scootmobiel en 24/7 zuurstofafhankelijk, zo snel vorderde het herstel. Met dank aan de medici, verpleging, zijn vrouw Janine die geen minuut van zijn zijde week, zijn omgeving én de onbekende donor.
Enkele maanden na de ingrijpende acht uur durende operatie in het Utrechtse Medisch Centrum had Marcel zich tot doel gesteld, binnen het jaar vanuit zijn woonplaats Mierlo naar het UMC in Utrecht (honderd kilometer) en terug te fietsen.

Eerbetoon aan donor

Een eerbetoon aan zijn donor maar vooral ook wilde hij daarmee de mensen op de wachtlijst voor transplantatie een hart (long) onder de riem steken door te laten zien wat mogelijk is een jaar na transplantatie, een jaar met vallen en opstaan. “Met dank voor de goede zorgen en enorme inzet van alle artsen en zorgmedewerkers die voor mij klaar hebben gestaan en nog staan”, aldus Marcel van de Wiel die stiekem hoopt en als doel heeft zijn badmintonhobby op enig moment weer op te kunnen pakken. Dat hij ondanks de vier zware jaren altijd in het positieve is blijven geloven en zijn lidmaatschap bij de plaatselijke badmintonclub nooit heeft opgezegd, zegt voldoende over de echte doorzetter die als motto heeft: ‘Waar een wi(e)l is, is een weg!’

Team Wi(e)lskracht

Tijdens het lange en ingrijpende ziektetraject hebben Marcel en zijn vrouw Janine van dichtbij ondervonden hoe belangrijk het is dat er onderzoek wordt verricht naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van longtransplantaties, zodat meer transplantatiepatiënten langer kunnen genieten van een ‘luchtig’ leven. Hiervoor is geld nodig. Vandaar dat zij een (crowdfunding) actie aan hun fysieke uitdaging, de fietstocht naar Utrecht, hebben verbonden.

Donaties

Inmiddels hebben zich reeds ruim honderd donateurs achter de actie van het Mierlose stel geschaard. ‘Team Wi(e)lskracht komt in actie’ hoopt natuurlijk op nog meer (financiële) support. “Kijk op https://www.actievoorumcutrecht-wkz.nl/fundraisers/marcel-van-de-wiel. Ik kan weer dromen over de toekomst en dat gun ik anderen ook”, aldus Marcel die met Janine klaar is voor vertrek richting het UMC Utrecht en de fietstocht tevens combineert met een geplande controle bij de arts, die het tweetal uit Mierlo verwacht in hun speciale fietskleding.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant