Afbeelding

‘Sommige koks maakten er een hele show van’

Algemeen 737 keer gelezen

GELDROP – “De kok goochelde met het eten. Sommigen maakten er een hele show van.” Het zijn mooie herinneringen die lezers delen aan het voormalige restaurant Paradijs aan het Bogardeind n Geldrop. De herinneringen gaan nog verder terug, er zijn zelf bordjes bewaard gebleven van Herberg ’t Hout.

door Martin de Bruijne

Een paar weken geleden vroegen we in deze rubriek om foto’s en verhalen van het horecapand aan het Bogardeind. Daar waar nu een vestiging staat van de grote Amerikaanse fastfood keten. Daarvoor stond er Paradijs, een Oosters specialiteiten restaurant. Geldrop en omgeving maakte hier kennis met de Japanse keuken. En voor het paradijs was er herberg ’t Hout.

Marjo Mansvelders uit Heeze (1951) weet nog dat het stuk Bogardeind in haar kinderjaen nog het Hout heette. Daar kon je destijds de bakkerij van Huub Slaats vinden. Later kwam daar herberg ’t Hout. “Ik kan me nog herinneren dat Lau van Deursen de herberg uitbaatte , ons huwelijksfeest werd er gevierd in 1969”, geeft Mansvelders aan. Je kon er goed feestvieren en prima eten volgens onze lezers. Volgens een van hen was het een leerschool voor de Franse keuken en kon je er terecht voor feestjes en buffetten. Bij de Herberg hadden ze zelfs hun eigen servies blijkt uit de foto die Helma van Rooij stuurde.

‘Door de gekleurde kimono’s die je bij binnenkomst kreeg kon de bediening zien wie bij wie hoorde’

Restaurant Paradijs heeft indruk gemaakt op meerdere lezers. En dan met name de manier waarop er gekookt werd. “We kregen allemaal een kimono aan, met een paar man om een bakplaat waar een kok zijn kunsten met eten vertoonde. Geweldige ervaring vond ik dat.” Voor veel mensen was Paradijs een eerste kennismaking met de Oosterse keuken, buiten de ‘reguliere Chinees’ om. “We gingen bijna wekelijks naar Paradijs. Of naar het heerlijke all-you-can-eat wok buffet of naar de afhaal. In die tijd goede bekenden geworden van het personeel en onze kinderen zijn helemaal opgegroeid met de Aziatische keken. Was altijd weer een belevenis: kimono aan bij het grote aquarium in de grote eetzaal of wokken in de tweede zaal. Super jammer dat het weg is.”

Witte rook
Dat vinden meer mensen. En meerdere mensen herinneren zich de capriolen van de koks en de kimono’s aan tafel. Sophie Thomaes, nu docent Frans op het Isendoorn college in Zutphen weet nog uit haar jeugd dat de kimono’s een extra tintje gaven aan het uiteten en nog een functie hadden. “Aan de teppanyaki tafel zat je naast andere gezelschappen. Door de gekleurde kimono’s die je bij binnenkomst kreeg kon de bediening zien wie bij wie hoorde.” Thomaes stuurde een foto van haar met gezin, in de lounge voor het speciale toetje. “In 1994 vierde ik er mijn 18de verjaardag. De ijscoupes op tafel was vernoemd naar de Japanse vulkaan Fuji. Het zag er spectaculair uit omdat er witte rook uit het glas kwam. Dat kun je nog zien op de foto.” De docent Frans heeft de nodige herinneringen aan Paradijs. “Het menu was in mijn herinnering altijd hetzelfde: zalm, kip, biefstuk en als toetje dus de befaamde Fuji ijscoupe.”

Verkleedkist
Sophie Thomaes werkte in het restaurant als serveerster. “Ik verdiende op mijn 18de 10 gulden per uur. De strakke Japanse jurk die ik als serveerster in die tijd aanhad ligt nu in de verkleedkist van het dramalokaal bij mij op school. Ik heb fijne herinneringen aan mijn baantje bij het Paradijs.”

Bussen vakantiegangers
Lezers herinneren zich ook dat vanaf de parkeerplaats bij het restaurant bussen met vakantiegangers vertrokken. Wie is daar ooit in- of uitgestapt en wil die herinneringen delen? Waar ging de reis heen, was het gezellig in de bus en zijn er nog foto’s bewaard gebleven van de busreis? Reacties en vakantiefoto’s zijn welkom via redactie@middenstandsbelangen.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant