De sloop van het voormalige hotel-restaurant in de Kapelstraat is in volle gang. (Foto's: Micle de Greef)
De sloop van het voormalige hotel-restaurant in de Kapelstraat is in volle gang. (Foto's: Micle de Greef)

Markant pand Heeze tegen de vlakte

Algemeen 485 keer gelezen

HEEZE – “Zonde, zo’n markant gebouw. Jammer dat het tegen de vlakte gaat.” In Heeze zijn veel mensen teleurgesteld over de sloop van het voormalige Hostellerie Vangaelen in de Kapelstraat. Het leegstaande pand gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor een restaurant en twintig studio’s.

De sloop stond al lang op de planning. Eind 2021 nam het gemeentebestuur van Heeze-Leende een besluit dat sloop van de voormalige Hostellerie Vangaelen mogelijk maakte. Een projectontwikkelaar wil op de locatie een restaurant met twintig studio’s realiseren. Tegen de verleende vergunning voor sloop en nieuwbouw kwam veel protest. De Stichting Houd Heeze-Leende Mooi startte een petitie tegen de sloop en kwam met een officieel bezwaarschrift. “Het slopen van een dergelijk historisch pand in het centrum van Heeze zou een kanjer van een fout zijn. Dat moet worden voorkomen”, zei Sammy van Tuyll van Houd Heeze-Leende Mooi destijds.

‘Heel spijtig, maar er is nu niets meer aan te doen’

Er kwamen meer bezwaren. Het gemeentebestuur liet aan de gemeenteraad weten dat er geen vergunning nodig is voor het slopen. Aangezien het gebouw niet op de monumentenlijst staat is slechts een sloopmelding vereist, stelde het gemeentebestuur. Wat volgde was een periode met verschillende juridische procedures en bezwaren. De voorzieningenrechter wees meerdere verzoeken om een voorlopige voorziening af, de adviescommissie Bezwaarschriften behandelde twaalf bezwaarschriften en was kritisch over het genomen besluit van het college. De commissie oordeelde dat onvoldoende rekening is gehouden met de belangen van omwonenden en andere betrokkenen. De strijd om behoud van het pand is gestreden. “Heel spijtig, maar er is nu niets meer aan te doen”, zegt een inwoner van Heeze die de sloop van het hotel bekijkt. De juridische strijdbijl lijkt trouwens nog niet begraven. Er loopt nog een procedure bij de bestuursrechter tegen de verleende bouwvergunning en Houd Heeze-Leende Mooi heeft bezwaar gemaakt bij de gemeente.

Schildersdorp
Ondertussen is van het pand in de Kapelstraat weinig meer over. Het pand komt oorspronkelijk uit 1842 en werd toen gebouwd als herberg De Pelikaan. Later werd het Hotel Van Dijk en was het, in de periode van circa 1880 tot 1920, veelal verblijfplaats van kunstenaars. Heeze stond toen bekend als schildersdorp, evenals Laren, Bergen en Domburg. Bekende schilders kwamen een tijdje in Heeze schilderen. Ze logeerden dan vaak in Hotel Van Dijk en betaalden hun verblijf regelmatig met het achterlaten van een schilderij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant