Afval prikken in Geldrop. (Foto: Jos Klomp)
Afval prikken in Geldrop. (Foto: Jos Klomp)

Afvalrapers gevraagd voor Landelijke Opschoondag

Algemeen 208 keer gelezen

GELDROP-MIERLO - Samen afvalrapen met Schoon Geldrop-Mierlo op zaterdag 18 maart. De aftrap in Geldrop is om 10.00 uur bij IVN in het kasteelpark, de afsluiting (met snack) rond 12.45 uur. IVN Mierlo prikt van 10 tot 12 uur afval. 

De startlocatie wordt bekendgemaakt via de website van IVN Mierlo. Aanmelden heeft de voorkeur. Vorig jaar werden op Landelijke Opschoondag zo’n zeventig zakken afval geraapt door 42 vrijwilligers die met IVN/Schoon Geldrop-Mierlo afval gingen prikken. Onder hen waren (groot) ouders met kinderen. Ook buurten, verenigingen en andere groepen organiseerden opruimacties. 

Zwerfafval ziet er lelijk uit en kan behoorlijk wat schade toebrengen aan de natuur en dus aan onszelf. De afbraaktijd is voor elk materiaal verschillend en bovendien spelen weersomstandigheden en de plek waar het ligt een rol.  Veel rondslingerend afval wordt amper of nooit afgebroken. Chipszakken, frietbakjes, plastic zakken en flesjes, piepschuim: ze vallen langzaam uiteen in kleine stukjes die erg schadelijk zijn. 

 Aanmelden en uitrusting

Om 10 uur worden deelnemers ingedeeld in groepjes, waarna zij zich verspreiden over de omgeving. Het is verstandig zelf werkhandschoenen mee te nemen met het oog op hygiëne. Afvalzakken, grijpers en fluorescerende hesjes zijn aanwezig. In Geldrop is tussen 12.30 en 13 uur bij IVN de afsluiting met een drankje en een snack en inlevering van de geleende materialen. Voor wie eerder wil eindigen blijft iemand aanwezig in natuurinformatiecentrum De Paardestal. Aanmelden voor 11 maart bij Arend Bolt, boltarend@gmail.com. Voor deelname in Mierlo graag mailen naar aanmelding@ivnmierlo.nl.

Uit de krant