Wethouder Peter Looijmans geeft graag uitleg over de mogelijkheden. (Foto: Micle de Greef)
Wethouder Peter Looijmans geeft graag uitleg over de mogelijkheden. (Foto: Micle de Greef)

‘We willen echt hulp op maat bieden’

Algemeen 246 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – Financieel de eindjes aan elkaar kunnen knopen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Alles is duurder geworden en dan kan het betalen van de vaste lasten een flinke uitdaging zijn. Inwoners van Geldrop-Mierlo die moeite hebben met rondkomen kunnen terecht bij ‘Hulp op maat.’

“Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen enorm gestegen. Mensen komen in de problemen door de stegen prijzen, de inflatie is natuurlijk torenhoog.” Wethouder Peter Looijmans weet dat het voor veel mensen lastig is om nog rond te kunnen komen. De steunmaatregelen van de Rijksoverheid helpen, maar lang niet altijd voldoende. “Die maatregelen gelden voor iedereen, ook voor mensen die het niet nodig hebben. Wij willen echt hulp op maat bieden.”
De gemeenteraad stemde onlangs in met het beschikbaar stellen van een budget, ongeveer een miljoen euro totaal, om meer maatwerk te kunnen bieden.

‘We willen de mensen bereiken die het nodig hebben’

Een maand geleden is ‘Hulp op maat’ gestart. De wethouder doet een beroep op mensen om gebruik te maken van de mogelijkheden. “We willen de mensen bereiken die het nodig hebben, we stellen ons dienstbaar op.”
Medewerkers die bij ‘Hulp op maat’ betrokken zijn hopen dat mensen op gesprek willen komen. “Er zit geen verplichting aan. We bieden een luisterend oor en nemen de tijd.” Dat mensen zelf op tijd aan de bel trekken is heel belangrijk. Looijmans: “voorkomen is beter dan genezen. Als we mensen preventief kunnen helpen kunnen we problematische schulden wellicht voorkomen.” Een medewerker van de gemeente gaat vrijblijvend in gesprek. Daarbij wordt gekeken naar de persoonlijke situatie van mensen en biedt de gemeente hulp op maat. Misschien zijn er nog mogelijkheden om te besparen of kunnen er betalingsafspraken worden gemaakt. Een energiecoach kan kijken of er energiebesparende mogelijkheden zijn en wellicht zijn er mogelijkheden om tijdelijk inkomenssteun te geven. De eerste ervaringen zijn positief, concludeert de medewerker. “Mensen die zich nu melden zijn echt nog op tijd, er is nog geen sprake van problematische schulden.”

Als je moeite hebt om rond te komen, blijf er dan niet mee rondlopen. Dat is wat de betrokkenen duidelijk willen maken. Een goed gesprek is vrijblijvend. Om in aanmerking te komen voor tijdelijke financiële ondersteuning moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Hulp op maat is bereikbaar via het CMD, 040-2893899. Iedere week zijn er inloopuren. Op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur in de Dreef in Geldrop en op woensdag van 9.00 tot 11.00 uur in Hof van Bethanië in Mierlo.

Uit de krant