(Foto: Rob Biesters)
(Foto: Rob Biesters)

Themamiddag over invloed droogte op waterleven bij IVN Geldrop

Algemeen 111 keer gelezen

GELDROP - De droogte van de laatste jaren heeft grote gevolgen voor planten en dieren. Natuurgids en voormalig waterschapsbestuurder Plonie de Baar geeft hierover woensdag 1 februari een lezing bij IVN Geldrop. 

Klimaatomstandigheden hebben grote invloed op het waterleven. Zo heeft de droogte van afgelopen jaren niet alleen een slechte invloed op de waterhoeveelheid, maar ook op de waterkwaliteit van al onze open wateren. Hoe overleven kikkers, libellen en bijvoorbeeld watervlooien in een periode met veel te weinig neerslag? Veel planten en dieren kunnen zich tijdelijk aanpassen aan de droogte en hitte. Hoe doen ze dat en hoe lang houden ze dit vol?

 Watersystemen

We hebben in Brabant veel watertypen, zoals beken, kanalen, vennen, poelen en sloten. Geen twee watermilieus zijn gelijk. De ontstaansgeschiedenis, klimaatomstandigheden, bodemstructuur en stroomsnelheid bepalen in grote mate hun karakter. Plonie de Baar bespreekt de belangrijkste factoren die ons watersysteem beïnvloeden. Zij gaat verder in op vragen als: hoe groot was het neerslagtekort afgelopen jaren werkelijk? En hoe wordt het beschikbare water verdeeld, als er een tekort aan water ontstaat? Wat kunnen de waterbeheerders doen en wat kunnen we zelf doen om water langer vast te houden?

Over de spreker

Plonie de Baar heeft na een lerarenopleiding biologie gewerkt bij de Brabantse Milieufederatie en was bestuurslid van Waterschap De Dommel. Sinds vele jaren is zij natuurgids bij IVN Geldrop en onder meer coördinator van de paddenwerkgroep.
Belangstellenden zijn woensdag 1 februari welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 13.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 14 uur, einde rond 16 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Uit de krant