Bert Vermeer doet een stap terug, Jolijn Brouwers is de nieuwe directeur van het Weverijmuseum.
Bert Vermeer doet een stap terug, Jolijn Brouwers is de nieuwe directeur van het Weverijmuseum.

Jolijn Brouwers directeur Weverijmuseum

Algemeen 351 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – “Ik kijk er heel erg naar uit. Er ligt een hele mooie basis, met volop kansen om te groeien.” Razend enthousiast is Jolijn Brouwers uit Mierlo over haar nieuwe baan. Op 9 januari begint ze als directeur van het Weverijmuseum in Geldrop.

Al langere tijd is het Weverijmuseum bezig met professionalisering. “We willen het museum toekomstbestendig maken”, zei directeur Bert Vermeer bijna een jaar geleden hier al over. Vermeer is als vrijwilliger directeur van het Weverijmuseum en hij doet nu een stap terug. “Vooral in het aantal uren dat ik hier bezig ben. Je kunt dit museum niet alleen met vrijwilligers draaien, dat is een risicofactor. We willen meer continuïteit inbouwen, het Weverijmuseum verdient professionaliteit.” 

Museum heeft gemeente nodig

Er werken tachtig vrijwilligers bij het Weverijmuseum en die wil Brouwers graag behouden. “Je kunt natuurlijk niet zonder de vrijwilligers. Een duidelijke organisatie is belangrijk. Voor de vrijwilligers en voor de gemeente”, vertelt de aanstaande directeur. De 37-jarige Mierlose gaat in eerste instantie een half jaar aan de slag als directeur. Dan komt het moment dat de gemeenteraad een besluit moet nemen over de toekomst van het Weverijmuseum. Een meer professionele organisatie kost immers geld en daar heeft het museum de gemeente voor nodig. “We kunnen dit niet zonder gemeente financieren”, maakt Vermeer duidelijk. De komende maanden wordt er onder meer gewerkt aan een beleidsplan voor de collectie en verschillende scenario’s voor de komende jaren.

Verstevigen positie

Ambities zijn er genoeg en er is al het nodige op komst. Het museum heeft een moderne weefmachine aangeschaft. “Het publiek kan op die manier ook de ontwikkeling zien van oud naar modern.” En vanaf nu kunnen bezoekers ook met een Museumkaart terecht in het Weverijmuseum. Brouwers is cultuurwetenschapper en onder meer actief als marketeer in de cultuur- en erfgoedsector. Ze ziet volop kansen op het gebied van marketing en communicatie en gaat werken aan het verstevigen van de positie van het Geldropse museum. “We zoeken ook samenwerking met andere musea in de Brainport regio. Er is echt de ambitie om dingen voor elkaar te krijgen.” Begin 2023 staat de herinrichting van de hal waar de machines staan op de rol. De vrijwillig directeur en de eerste professioneel directeur van het Weverijmuseum gaan zeker de eerste periode nauw samenwerken om het museum meer op de kaart te zetten. Vermeer: “kijk naar de basisscholen in Geldrop-Mierlo. Die weten ons nog maar mondjesmaat te vinden, daar valt nog veel te halen.” Vermeer gaat een stap terug doen. “Mijn ambitie is echt de textiel in”, zegt hij lachend wijzend naar de indrukwekkende historische weefmachines in de hal. “Er komt ook een nieuwe machine en ik wil wel wat meer met de handjes aan de slag”, verduidelijkt hij. Brouwers wil bouwen aan een stevig fundament voor de toekomst en hoopt dat er medio 2023 groen licht komt vanuit de politiek voor de ambitieuze plannen. “Het is wel de bedoeling om hier voor de langere termijn iets neer te zetten.” 

Uit de krant