Voor de herder en de kinderen zijn het moeilijke tijden. (Foto: Corinna Romanesco)
Voor de herder en de kinderen zijn het moeilijke tijden. (Foto: Corinna Romanesco)

Een kerstverhaal anders dan anders

Algemeen 532 keer gelezen

MIERLO – Geen traditionele Kerstmuziek en geen traditioneel Kerstverhaal. De Herder is een muzikaal kerstverhaal met een moderne twist. Met Jan Ploegmakers als de herder en muziek van Mierlo Music in Harmony. “Het past allemaal prachtig in elkaar.”

De aanleiding voor De Herder ligt bij ‘Het geheim van Mierlo.’ Daar speelden leden van Mierlo Music in Harmony en Jan Ploegmakers voor het eerst met elkaar. “We zijn elkaar per toeval tegengekomen”, vertelt herder Jan. Hij stond bij ‘Het geheim van Mierlo’ voor de schuur van de pastorie zijn verhaal te doen. In de schuur de muzikanten, in eerste instantie achter gesloten deuren. “Het was een leuke combinatie. Na afloop, we hebben het stuk in twee dagen tijd veertien keer gespeeld, dronken we nog wat. We vonden dat we best nog eens zoiets konden doen, maar dat komt er vaak niet van.” 

De herder

Dat gebeurde deze keer dus wel. Jan benaderde Hans van Es en die wilde wel een kerstverhaal schrijven. Dat resulteerde in De Herder, een muzikaal kerstverhaal. Jan speelt de herder, Hans regisseert. Hans Broes is dirigent en trekt samen met Hanneke van Vlerken de kar namens Mierlo Music in Harmony. “We wilden niet zomaar een concert spelen”, legt Hans Broes uit. “Geen traditionele kerstmuziek, we wilden iets authentieks doen.” Daar wordt nu hard aan gewerkt. Het publiek hoort en ziet onder meer een Afrikaanse versie van Stille Nacht en meerdere rocknummers. “Kerstliederen in een volledig nieuw daglicht”, vat Broes samen. Hij is dirigent, speelt bugel en mag zich tijdens de voorstelling onder meer uitleven met een nummer van Kyteman.
Ook het kerstverhaal is anders dan anders. Hans van Es heeft er een moderne kerstvertelling van gemaakt.

Ironische opmerkingen

Een actueel verhaal met bijzondere wijzen uit het Oosten, ironische opmerkingen en een herder die ook niet helemaal weet wat er nog gaat gebeuren. Een verhaal met een boodschap dus. “Er mag wel nagedacht worden over waar we allemaal mee bezig zijn, toch?”, schetst Van Es. Verteller Jan is ondertussen druk aan het repeteren met de kinderen die een voorname rol spelen in het verhaal. “Het past allemaal prachtig in elkaar”, concluderen de initiatiefnemers.

De Herder is 17 december om 14.00 en 19.00 uur te zien in de Luciakerk in Mierlo. Gratis kaartjes zijn af te halen bij Tabakspeciaalzaak Dreverman in Mierlo.

Uit de krant