Het oude eikenlaantje is in ere hersteld, wandelaars maken er weer gebruik van.
Het oude eikenlaantje is in ere hersteld, wandelaars maken er weer gebruik van.

Oud eikenlaantje ontdekt

Algemeen 645 keer gelezen

GELDROP - Een bijzondere ontdekking voor de mensen van Natuurwerkgroep Stratum Door De Weeks (DDW). Tijdens het uitdunnen van houtsingels ontdekten ze een overwoekerd pad dat een oud eikenlaantje blijkt te zijn.

De Natuurwerkgroep Stratum DDW bestaat uit een aantal gepensioneerde mannen en vrouw die in opdracht van Brabants Landschap werkzaamheden verricht voornamelijk op de Gijzenrooise Zegge en de Groote heide. Afgelopen jaren hebben ze gewerkt aan onder meer de aanplant van elfduizend bomen, struiken en heggenplanten. Met als resultaat een zeer positieve ontwikkeling voor het vogelbestand op de Gijzenrooise Zegge. 

‘Het leek ons een goed idee dit oude eikenlaantje in ere te herstellen’

Bij het uitdunnen van de houtsingels langs de zandpaden bij de ingang vanuit de Rielsedijk hebben ze dit jaar voor de Zonnebloem Geldrop een Boomgaard aangeplant. Achter deze boomgaard loopt een pad wat in de winter heel nat is en daardoor nauwelijks begaanbaar.
Tijdens de uitdunwerkzaamheden werd de natuurwerkgroep erop geattendeerd door Nick Jeurissen van het Brabants Landschap dat hier vroeger, rond 1900, een eikenlaantje  zou lopen. “We zijn goed gaan kijken en inderdaad loopt daar een overwoekerd pad. Het leek ons een goed idee dit oude eikenlaantje in ere te herstellen”, geven de mensen van de natuurwerkgroep aan.

Bramen weg

Tijdens de werkzaamheden kregen ze van diverse mensen, met name van Maxime en vriendin, positieve reacties. Onlangs heeft Fons van Hout van het Brabants Landschap een handje geholpen met een tractor met klepellaar om dertig meter bramen weg te krijgen.

‘We hopen dat wandelaars zelf dit pad gaan ontdekken en gaan gebruiken’

“Direct na het opmaken van het pad zijn we Maxime met vriendin over het pad gegaan en hebben zij het weer in gebruik genomen. Wij hopen dat de wandelaars zelf dit pad gaan ontdekken en gaan gebruiken, en genieten van de doorkijkjes die we hebben gemaakt.” Het weitje geven ze terug aan de vogels en amfibieën.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant